Kvinnor i Stockholm får allt svårare att skilja sig Foto: Mostphotos

Kvinnor har inte råd att skiljas i Stockholm

Det blir allt svårare att skilja sig i Stockholm – särskilt för kvinnor. Vår kartläggning visar att kvinnors genomsnittslön nu inte räcker för att köpa en etta någonstans i staden.

  • Publicerad 04:56, 11 sep 2018

Långa köer och skyhöga bostadspriser står i vägen för stockholmare som funderar på att skiljas. Särskilt svårt är det för kvinnor, som har lägre genomsnittslön.

Faktum är att inte i någon av stadsdelarna motsvarar kvinnors snittlön inkomstkraven för en etta. Bara i ett fåtal räcker männens, enligt en kartläggning gjord av SBAB för Mitt i.

Fakta

Genomsnittskvinnan har inte råd med en etta i Stockholm

Undersökningen utgår från en ensam köpare som har en 15-procentig kontantinsats. Personen har heller inte studielån eller andra lån sen tidigare.

Genomsnittslönen baseras på de senaste uppgifterna från SCB genom Stockholmsstatistik, inkomståret 2016, avgränsat till män respektive kvinnor i åldern 20 till 64 år och har två barn i åldern 5 och nio år.

Snittpriser för lägenheter är hämtade från Booli för perioden 1 januari till 20 augusti 2018. En etta  motsvarar 30 kvadrat, en tvåa 50 kvadrat och en trea 75 kvadrat. I de områden där lägenhetspris och lönekrav inte står utskrivet saknas underlag på grund av för få sålda lägenheter under perioden.

Lönekraven för motsvarande lägenhet är framtagna av SBAB.

Källa: SBAB, Booli, SCB
Visa merVisa mindre

I samtliga länets kommuner har kvinnor lägre genomsnittslön än vad som krävs för att få lån till en trea med 15 procents kontantinsats.

Den tuffa marknaden har omvandlat staden till kärleksfängelse. För andra grupper är ett alternativ att flytta till en annan kommun men Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tror inte att det är ett vanligt alternativ för par som separerar.

– Det är inte så lätt när man har barn. Då brukar prioriteringen efter en skilsmässa ligga på att bo kvar i närområdet för att barnen ska kunna ha kvar kompisar och slippa byta skola.

Så den som vill skiljas och har barn med sig kan inte räkna med att barnen får ett eget rum om man inte tjänar bättre än genomsnittet.

– Priserna stiger men lönerna stiger inte i paritet med det, säger Claudia Wörmann.

Många väljer att bo trängre. 35 procent av Stockholms barnfamiljer är trångbodda och har mindre än ett sovrum per person om man inte räknar med sammanboende par enligt SCB.

Fakta

Så mycket krävs för lån på en trea i varje kommun

Undersökningen utgår från en ensam köpare som har en 15-procentig kontantinsats. Personen har heller inte studielån eller andra lån sen tidigare.

Genomsnittslönen baseras på de senaste uppgifterna från SCB, inkomståret 2016, avgränsat till män respektive kvinnor i åldern 30 till 49 år och har två barn i åldern 5 och 9 år.

Snittpriser för lägenheter är hämtade från Booli för perioden 1 januari till 20 augusti 2018. En trea motsvarar 75 kvadrat.

Lönekraven för motsvarande lägenhet är framtagna av SBAB.

Källa: SBAB, Boolia, SCB
Visa merVisa mindre

Så vilka möjligheter finns för dig som lämnat in skilsmässoansökan men inte hittat ett eget boende? Claudia Wörmann tror att det är viktigt att vara öppen med sin situation.

– Du kanske känner någon som ska arbeta utomlands eller kan erbjuda en temporär lösning.

Att stå i bostadskön är också en viktig försäkring, även om köerna är långa.

– Alla pratar om hur svårt det är att få en bostad men där har man i alla fall en chans.

Fakta

Så många år krävs för en lägenhet

Den genomsnittliga kötiden i år för en lägenhet genom Stockholms bostadskö respektive andra allmännyttiga bostadsbolag i Stockholms län.

 

Uppgifter för genomsnittliga kötid i Stockholms stads bostadskö i Sollentuna och Upplands-Bro saknas för 2017, där är det kötiden för 2016 som är angiven.

I de områden som uppgifter saknas har inga hyresrätter förmedlats under 2016 eller 2017.

Källa: Stockholms stads bostadskö, Botkyrkabyggen, Haningebostäder, Järfällahus, Roslagsbostäder, Nykvarsbostäder, Nynäshamnsbostäder, Sigtunahem, Sollentunahem, Signalisten, Förvaltaren, Telge bostäder, Tyresöbostäder, Väsbyhem, Upplandsbrohus, Armada
Visa merVisa mindre