Kvinnor i Stockholm får allt svårare att skilja sig Foto: Mostphotos

Kvinnor har inte råd att skiljas i Sollentuna

Det blir allt svårare att skilja sig i Stockholm – särskilt för kvinnor. Vår kartläggning visar att kvinnors genomsnittslön nu inte räcker för att köpa en trea någonstans i hela länet. I Sollentuna saknas 5 000 kronor.

  • Publicerad 04:59, 11 sep 2018

Långa köer och skyhöga bostadspriser står i vägen för stockholmare som funderar på att skiljas. Särskilt svårt är det för kvinnor, som har lägre genomsnittslön.

I Sollentuna krävs en månadslön på 37 500 kronor för den som ensam söker lån för en trea och har två barn. Genomsnittslönen för män i åldern 30-49 år ligger på 43 000. Men kvinnorna kommer bara upp i 32 000.

Faktum är att i samtliga länets kommuner har kvinnor lägre genomsnittslön än vad som krävs för att få lån till en trea med 15 procents kontantinsats, enligt en kartläggning gjord av SBAB för Mitt i.

Män har det inte mycket lättare. Bara i ett fåtal områden motsvarar mäns genomsnittslön inkomstkraven för en trea.

Fakta

Så mycket krävs för lån på en trea

Undersökningen utgår från en ensam köpare som har en 15-procentig kontantinsats. Personen har heller inte studielån eller andra lån sen tidigare.

Genomsnittslönen baseras på de senaste uppgifterna från SCB, inkomståret 2016, avgränsat till män respektive kvinnor i åldern 30 till 49 år och har två barn i åldern 5 och 9 år.

Snittpriser för lägenheter är hämtade från Booli för perioden 1 januari till 20 augusti 2018. En trea motsvarar 75 kvadrat.

Lönekraven för motsvarande lägenhet är framtagna av SBAB.

Källa: SBAB, Boolia, SCB
Visa merVisa mindre

I Stockholms stad är det värre: där motsvarar lönerna inte ens en etta. Inte i någon stadsdel räcker kvinnors genomsnittslön och bara i ett fåtal räcker männens.

Den tuffa marknaden har omvandlat staden till kärleksfängelse. För andra grupper är ett alternativ att flytta till en annan kommun men Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tror inte att det är ett vanligt alternativ för par som separerar.

– Det är inte så lätt när man har barn. Då brukar prioriteringen efter en skilsmässa ligga på att bo kvar i närområdet för att barnen ska kunna ha kvar kompisar och slippa byta skola.

Så den som vill skiljas och har barn med sig kan inte räkna med att barnen får ett eget rum om man inte tjänar bättre än genomsnittet.

– Priserna stiger men lönerna stiger inte i paritet med det, säger Claudia Wörmann.

Många väljer att bo trängre. 35 procent av Stockholms barnfamiljer är trångbodda och har mindre än ett sovrum per person om man inte räknar med sammanboende par enligt SCB.

Fakta

Genomsnittskvinnan har inte råd med en etta i Stockholm

Undersökningen utgår från en ensam köpare som har en 15-procentig kontantinsats. Personen har heller inte studielån eller andra lån sen tidigare.

Genomsnittslönen baseras på de senaste uppgifterna från SCB genom Stockholmsstatistik, inkomståret 2016, avgränsat till män respektive kvinnor i åldern 20 till 64 år och har två barn i åldern 5 och nio år.

Snittpriser för lägenheter är hämtade från Booli för perioden 1 januari till 20 augusti 2018. En etta  motsvarar 30 kvadrat, en tvåa 50 kvadrat och en trea 75 kvadrat. I de områden där lägenhetspris och lönekrav inte står utskrivet saknas underlag på grund av för få sålda lägenheter under perioden.

Lönekraven för motsvarande lägenhet är framtagna av SBAB.

Källa: SBAB, Booli, SCB
Visa merVisa mindre

Så vilka möjligheter finns för dig som lämnat in skilsmässoansökan men inte hittat ett eget boende? Claudia Wörmann tror att det är viktigt att vara öppen med sin situation.

– Du kanske känner någon som ska arbeta utomlands eller kan erbjuda en temporär lösning.

Att stå i bostadskön är också en viktig försäkring, även om köerna är långa.

– Alla pratar om hur svårt det är att få en bostad men där har man i alla fall en chans.

Fakta

Så många år krävs för en lägenhet

Den genomsnittliga kötiden i år för en lägenhet genom Stockholms bostadskö respektive andra allmännyttiga bostadsbolag i Stockholms län.

 

Uppgifter för genomsnittliga kötid i Stockholms stads bostadskö i Sollentuna och Upplands-Bro saknas för 2017, där är det kötiden för 2016 som är angiven.

I de områden som uppgifter saknas har inga hyresrätter förmedlats under 2016 eller 2017.

Källa: Stockholms stads bostadskö, Botkyrkabyggen, Haningebostäder, Järfällahus, Roslagsbostäder, Nykvarsbostäder, Nynäshamnsbostäder, Sigtunahem, Sollentunahem, Signalisten, Förvaltaren, Telge bostäder, Tyresöbostäder, Väsbyhem, Upplandsbrohus, Armada
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Trots skärpt ton – majoritet utan munskydd i kollektivtrafiken

Nyheter "Märker ingen skillnad nu mot innan" Nu måste alla medel som står till buds användas för att hejda en tredje våg av covid-19. Så resonerar Smittskydd Stockholm som har utökat rekommendationen om munskydd. Men någon skillnad syns inte,...måndag 1/3 15:17

Glaskupor stals från Peter Plax gravplats

Nyheter Anmälan upprättad om brott mot griftefriden Peter Plax pappa Dmitri Plax uppmanar personerna som stal dekorationerna på minnesplatsen att lämna tillbaka dem: "Det är obegripligt"måndag 1/3 15:14

I dag höjs flera avgifter inom vård och omsorg

Nyheter "Bättre i fas med andra avgifter" Kommunfullmäktige har beslutat om en höjning av vissa avgifter inom Sollentuna kommuns vård och omsorg. De nya taxorna gäller från i dag, den 1 mars, och det handlar om bland annat måltidsavgifter på...måndag 1/3 11:15