Ett rimligt antagande vore att tro att antalet misshandelsfall minskat kraftigt nu när krogar och nattklubbar håller stängt på grund restriktionerna under pandemin.

Men i Enköping sjunker inte misshandelsfallen. Tvärtom.

Våld i hemmet

Förra året anmäldes 364 misshandelsfall, inklusive grov misshandel, i Enköping.

Det är den högsta siffran på tio år, enligt Brås, Brottsförebyggande rådet, preliminära statistik över anmälda brott 2020.

Det trots att polisen i Enköping rapporterar att våldet i offentlig miljö närmast stannat av helt sedan pandemins början.

Förklaringen till ökningen tros istället ligga i att våld i nära relationer har ökat.

Ulrika Mikaelsson, verksamhetsledare på Kvinnojouren i Enköping, beskriver ökningen av kvinnor som hör av sig till dem som enorm.

– Vi har haft ökningar varje år, men vi har aldrig sett en sådan här stor ökning tidigare. Det är en enorm ökning, säger Ulrika Mikaelsson.

Ökningen visar sig även i statistiken. 2019 tog Kvinnojouren i Enköping emot 155 stödsamtal. 2020 ökade samtalet markant – till 264.

Når ut till fler

Samtidigt har den chatt som Kvinnojouren startade i mars förra året varit välbesökt. 303 chattsamtal hölls mellan mars och december förra året.

Enligt Ulrika Mikaelsson var det också fler kvinnor som hörde av sig förra året och berättade vad de utsatts för, utan att tidigare haft någon kontakt med exempelvis socialtjänsten.

– Man berättar att man är i isolering och vi har också fått en känsla av att våldet blivit grövre, säger Ulrika som tillägger att Kvinnojouren i Enköping är nära att nå taket av vad de mäktar med, med befintlig bemanning.

– Vi har varit relativt maxade i vår kapacitet och då har vi ändå fått extra resurser från socialtjänsten för att kunna möta fler. Men vi ligger på gränsen. Vi hade behövt mer personal, säger Ulrika Mikaelsson.

Men hittills har man klarat av att bedriva verksamheten, utan långa väntetider. Det är viktigt menar Ulrika.

– När det är kris vet vi att motivationen att söka hjälp är flyktig. Man vill prata med någon nu, inte imorgon, säger hon.

Samtidigt skriver Bris, Barnens rätt i samhället, i deras senaste rapport att andelen barn som kontaktar dem angående psykiskt och fysiskt våld ökade med närmare 30 procent förra året jämfört med 2019.