Kvinnodagen: Här är Lidingös kända och okända kvinnokämpar
Entreprenörer, författare och konstnärer. Lidingö har en rik kvinnohistoria – som för många är relativt okänd. – Kunskapsluckan är så stor, säger Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska.
- Nyheter
- Publicerad 06:30, 8 mar 2020
Den 8 mars är den internationella kvinnodagen. Och här på Lidingö finns det många kända – och ännu okända kvinnor – som gjort avtryck i historien.
Här bodde exempelvis poeten Hedvig Charlotta Nordenflycht som flyttade till ett litet torp på Lidingö i mitten av 1700-talet. Nordenflycht skrev om och för kvinnor och räknas av många som den första svenska feministen.
Kuratorn och journalisten Lis Asklund, som föddes på Lidingö år 1913 ansågs under 1950- och 1960-talen som en pionjär för sexualupplyning för ungdomar efter böckerna hon skrev i ämnen tillsammans med Torsten Wickbom.
Monica Zetterlund hör kanske till ett av de kändare namnen som haft sin hemvisit på Lidingö. Mellan 1963 och 1972 bodde jazzartisten i en stor villa på Lidingö.
Se fler Lidingökvinnor i faktarutan.
Fakta
Kvinnors berättelser har genom tiderna ofta glömts bort. Något som Stockholms kvinnohistoriska museum, som startade i fjol, vill ändra på. Lina Thomsgård, är chef på museet.
Varför behövs det en kvinnodag?
– För att minnas alla som har kämpat för de rättigheter kvinnor har i dag och som vi tar för självklara. Det som är vunnet kan inte tas för givet, inte ens här i Sverige, säger hon.
Stockholms Kvinnohistoriska startade 2019. Chefen heter Lina Thomsgård. Foto: Lisa Bonnichsen
8 av 10 experter är män
Det finns en hel del att göra. Till exempel är 87 procent av de namngivna i historieböckerna män, 92 procent i biografiska lexikon och 80 procent av experterna i nyhetsmedia, enligt museet.
Därför är det viktigt att lyfta kvinnors perspektiv.
– Kunskapsluckan är så stor, det är ju ett demokratiproblem. Vilka perspektiv är det som får utgöra vår bild av världen? Hur präglar det vad som anses vara viktigt och inte?
Varför tror du många historiska Stockholmskvinnor är relativt okända?
– För att man skildrat beslutsfattarnas historia, men det finns många fler som påverkat samhället genom sina liv och gärningar, säger Lina Thomsgård och tillägger:
– Jakten på kvinnornas berättelser är en resa som bara börjat.
Har du någon egen favorit bland kvinnor i Stockholm som gjort avtryck i historien?
– Jag har just nu en soft spot för Anna Johanson-Visborg, Katarina Taikon och Karolina Widerström. Och Ottar! Hennes roll kan inte överskattas.