Kvinnodagen firas i centrum. Foto: Mitt i

Kvinnodagen firas stort i Tensta

Internationella kvinnodagen firas stort i Tensta. Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta har fest i Blå Huset och i Tensta Centrum invigs Livstyckets nya utställning.

  • Publicerad 16:43, 2 mar 2017

På onsdag är det internationella kvinnodagen. I Tensta uppmärksammas dagen i centrum.

Klockan 15 invigs Livstyckets utställning ”Fred, barn och 25-års kvinnohistoria med textil i fokus” i Tensta Centrum där kvinnornas historia berättas i olika tygmönster och tavlor.

Livstycket firar att de funnits i Tensta i 25 år och under invigningen bjuds det på underhållning och fika.

Utställningen visas i centrum fram till den 8 april.

I Blå Huset i Tensta blir det fest för alla kvinnor mellan klockan 16 och 21. Det är Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta som arrangerar festen i samarbete med ABF och Blå Huset.

Det blir musikuppträdanden av olika slag och annat kul som händer. Mat och fika finns att köpa. Att komma på festen är gratis.

Kvinnocentret hälsar att barn kan få följa med om man inte kan ordna barnvakt.

På Eggeby gård på Järvafältet visas ”Kvinnor i kamp”. Utställningen består av historiska affischer och fotografiska porträtt från kvinnorörelsen i Sverige.

Många av fotona är gruppporträtt av kvinnorna som reste runt i Sverige för att organisera landets kvinnor. På bilderna har kvinnorna, väl medvetna om männens maktspråk, ofta papper, penna.

Utställningens kurator är Petra Bauer, som är professor i konst vid Kungliga Konsthögskolan. Hon är arbetar också med aktivistisk, feministisk historia.

För de som vill tjuvstarta firandet håller Tensta konsthall och Stockholms universitet en öppen föreläsning på tisdag den 7 om feminismen i orten med socialantropologen Johanna Gullberg och poeten och Tenstabon Nattalie Ström Bunpuckdee. Den börjar klockan 19.

Det blir ett samtal om strategier för feministisk organisering i svenska och franska förorter.