Rättsfall. Kvinna slog väktare. Foto: WIkimedia Commons

Kvinna slog butikskontrollant

En 62-årig kvinna döms för våld mot tjänsteman.

  • Publicerad 14:48, 1 okt 2021

En 62-årig kvinna döms för våld mot tjänsteman. Påföljden blir villkorlig dom och böter på sammanlagt 8 000 kronor.

Den 19 februari 2020 arbetade två kvinnliga väktare som civila butikskontrollanter på ÖOB i Enköping. De hade civila kläder på sig. Väktarna hade identifierat en man som
snattat varor inne på ÖOB. Utanför butiken tvingades väktarna lägga ned mannen på marken och belägga honom med handfängsel.

Hotade med Youtube

Den 62-åriga kvinnan såg händelseförloppet och bestämde sig för att ingripa. Enligt en av väktarna kom kvinnan fram till dem och skrek att de tog i för hårt och att hon skulle lägga upp dem på Youtube. Kvinnan verkade arg och påverkad och tryckte upp en telefon i väktarens ansikte. Väktaren var rädd att kvinnan skulle slå någon av dem med telefonen och tog den därför och la den på en pelare så att de kunde fokusera på mannen.

Örfilade

Kvinnan ska då ha slagit väktaren med båda händerna över öronen. Det var med öppna handflator och gjorde jätteont.

Den 62-åriga kvinnan har sagt att hon först inte förstått att de civilklädda väktarna var väktare. Hon kan därför ha pratat om överväld och hotat att filma. Kvinnan nekar till att ha slagit väktaren.

Tingsrätten anser att väktarens uppgifter är mer trovärdiga än den 62-åriga kvinnans. Enligt tingsrätten måste kvinnan ha insett att väktaren var väktare och agerade i myndighetsutövning. Den 62-åriga kvinnan döms därför för våld mot tjänsteman.

Villkorlig dom

Villkorlig dom innebär att den som dömts får en prövotid på två år utan övervakning. Om personen begår nya brott under tiden kan prövotiden förlängas eller någon annan påföljd utdömas. Villkorlig dom kan kombineras med exempelvis böter.
Källa: Åklagarmyndigheten

Man åtalad för barnvåldtäkt

Nyheter Man boende i Enköpings kommun är åtalad för våldtäkt mot barn.fredag 26/11 9:30