Kvinna släpades 40 meter med bil – förare får mildare straff

En kvinnlig mackanställd skulle stoppa en bensintjuv men fastnade med handen i bildörren och släpades med när tjuven flydde. Nu har Svea hovrätt sänkt fängelsestraffet kraftigt för tjuven.

  • Publicerad 05:00, 29 jun 2020

Den nu 24-årige mannen skulle stjäla bensin på macken och en kvinnlig anställd försökte stoppa honom. Då smällde han igen dörren och rivstartade, men kvinnans hand satt fast i dörren så att hon släpades med.

Händelsen inträffade i oktober 2017 på Shellmacken i Stora Wäsby.

Smitare släpade mackens personal med bilen

Nu har Svea hovrätt sänkt straffet för mannen, eftersom man till skillnad från tingsrätten inte bedömer misshandeln som grov, utan som misshandel av normalgraden.

Därför sänks mannens straff från fängelse i ett år och åtta månader till skyddstillsyn och tre månaders fängelse.

Mannen har sagt att han inte förstod att kvinnan satt fast när han körde i väg, men att han bromsade och öppnade dörren så hon kom loss efter 40 meter, när andra passagerare skrek till honom.

”Impulsstyrd gärning”

Hovrätten anser det uteslutet att han inte märkt att hon satt fast eftersom hon måste varit fullt synlig för honom alldeles utanför bilrutan.

Däremot bedömer hovrätten händelsen som impulsstyrd och helt oöverlagd och att den inte var så hänsynslös eller rå att den kan bedömas som grov enligt lagen.