The Factory. Byggnaden i Häggvik fungerar som tillfälligt kommunhus i väntan på att renoveringen av Turebergshuset ska bli klar. Foto: Anton Kyhlbäck

Kvinna sextrakasserades av chef i kommunhuset

En kvinna utsattes för sexuella trakasserier av en manlig chef i kommunhuset innan hon till slut bröt ihop och anmälde. Men då var det hon som fick byta avdelning – inte chefen. Det var SVT först med att berätta i slutet av förra veckan.

  • Publicerad 10:57, 6 dec 2021

När kvinnan hade anmält händelserna gjordes en extern utredning, som slog fast sexuella trakasserier och chefen erkände att han uppträtt olämpligt, rapporterar SVT. Ändå var det kvinnan som blev omplacerad till en annan avdelning, medan chefen jobbar kvar med en skriftlig varning, enligt SVT.

Men trots att hon flyttades till en ny avdelning fick hon ha sin arbetsplats bara några bord från den tidigare chefen, som då utreddes för sexuella trakasserier. Kvinnan bad att få sitta någon annanstans, men beskedet blev att hon fick säga upp sig om hon inte ville sitta på den anvisade platsen.

– Det känns som att förövaren, som har gjort det här, backas upp och kan gå vidare medan jag som utsatts motarbetas. Och kommunen nekar till företagshälsovård nu i min nya situation. De anser saken utagerad, säger hon till SVT.

Kan vara lagbrott

Bo Ericson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd AB, förklarar för SVT att kommunen har brutit mot flera bestämmelser, exempelvis andra kapitlet i diskrimineringslagen som handlar om utredning, men kommundirektören Per Törnvall svarar att kommunen har hanterat fallet enligt regelboken, och att kommunen har "en moralisk plikt att hjälpa sjukskrivna tillbaka till jobbet".

Kommunen kan även ha gjort sig skyldig till lagbrott då den sextrakasserade kvinnan ville ha med sig ett skyddsombud till ett möte som handlade om hennes anmälan. Skyddsombudet berättar för SVT att han avvisades från mötet av en chef, trots att det enligt arbetsmiljölagen är förbjudet att hindra ett skyddsombud i sin yrkesutövning.

– Jag kan inte och jag får inte uttala mig om ett enskilt fall. Men jag kan säga att vi har nolltolerans mot hot och trakasserier och jag har tagit kontakt med de fackliga företrädarna för jag vill komma tillrätta med det här. Om skyddsombuden upplever att vi brister så uppmanar jag dem att lyfta det med oss, det är en självklarhet, säger Per Törnvall till Mitt i.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Man till sjukhus – gick igenom isen

Nyheter Räddningstjänsten uppmanar om att vara försiktig Räddningstjänsten fick rycka ut efter att en man gick genom isen på Edsviken. "Var extremt försiktig".onsdag 19/1 14:22

Älgen i Edsviken nere för räkning

Nyheter Vinterstormen fällde skogens konung igen Efter drygt ett och ett halvt år på sin post, på grundet utanför strandpromenaden i Tegelhagen, har plåtälgen i Edsviken ännu en gång fallit offer för en vinterstorm.onsdag 19/1 12:20