Brist. Ont om enkelrum gör att kvinnor och män tvingas dela sal. Foto: Veronica Johansson

Kvinna sexofredad i könsblandad sal – igen

Mannen var utagerande och gjorde sexuella anspelningar. Ändå fick han dela rum med en kvinnlig patient, och på natten gav han sig på henne. Bristen på vårdplatser gör att kvinnor och män tvingas dela sal, skriver sjukhuset i Lex Maria-anmälan.

  • Publicerad 12:30, 12 sep 2021

I juli anmälde Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge att en kvinnlig patient ofredats sexuellt av den manliga patient som hon delade rum med.

Nu har det hänt igen. Enligt en ny Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg ska en annan kvinnlig patient ha blivit utsatt för övergrepp av en manlig patient.

Ofredandet ska ha skett på natten, och det var en anhörig som slog larm följande dag.

Stökig man

Den manliga patienten ska tidigare ha varit stökig, och bland annat ha rökt på rummet samt haft en jargong med sexuella anspelningar. Av anmälan framgår att man övervägde att flytta honom.

Men för sent. Nu fick ansvarig sjuksköterska kalla på polis och mannen flyttades därifrån.

Händelsen ägde rum på en akutvårdsavdelning.

Låste in sig

Det första fallet, som inträffade förra året men har anmälts först nu, ägde rum på en avdelning för patienter med neurologiska sjukdomar.

Även här var det en närstående som larmade, efter att ha upptäckt att dörren in till salen var låst inifrån.

När den manliga patienten väl öppnade "var det oreda där. Möblerna inklusive kvinnliga patientens rullstol var omkullvälta, sängkläder låg på golvet. Den kvinnliga patienten låg i sin säng med uppknäppt nattskjorta och blöjans tejp var uppriven. Oklart om mer än så hade inträffat" står det i anmälan.

Personalen visste inte att dörrarna kunde låsas inifrån. Låsen till vårdrummen har nu tagits bort.

Vanligt att dela rum

Att manliga och kvinnliga patienter fortfarande får dela rum på sjukhuset framgår tydligt i den senaste anmälan till Ivo.

Sjukhusets nya riktlinjer om att patienter ska vårdas på enkelsal går inte alltid att följa, uppger ansvariga, då de flesta vårdrum på avdelningen har två eller fyra vårdplatser.

"På grund av de höga patientflödena fylls vårdplatsema så fort en sängplats blir ledig, vilket medför svårighet att undvika könsblandade salar med risk för att påverka övervakningsbehov och att skyndsamt kunna ta emot patienter".

De konstaterar att händelsen har medfört psykiskt lidande och extra vårddygn för patienten.