Kvinna mördades framför sin ettårige son – nu åtalas en man

Stryptag, slag mot huvudet och knivhugg. Den 2 april slogs och knivhöggs en kvinna till döds i sin lägenhet i Skärholmen. Framför sin ettårige son. Nu har en man åtalats för det brutala mordet.

  • Publicerad 12:05, 4 dec 2019

Den var runt 17.30 den 2 april som polisen kom till lägenheten efter ett larm från en vän till familjen. I åtalet beskrivs hur polisen möter en bostad i kaos. Runt hela lägenheten finns blod och kläder och saker ligger slängda på golvet.

Mannen försökte fly

I sängen ligger den döda kvinnan omgiven av blod. Bredvid ligger hennes ettårige son. Enligt åtalet har kvinnan dött av att den misstänkte mannen strypt henne, slagit henne i huvudet och stuckit och skurit henne så att hon fått djupa sårskador i huvudet och på ryggen som lett till yttre förblödning.

– Hon kan ha dött av det ena eller det andra eller både och, säger kammaråklagare Carolin Hagvil.’

Sonen ensam med sin döda mamma i flera timmar

Mordet inträffade någon gång mellan klockan 6.30 och 12.45. Den ettårige sonen har alltså befunnit sig tillsammans med sin döda mamma i flera timmar tills polisen anlände 17.30.

– Idag är han med sin pappa, säger Carolin Hagvil.

Den misstänkte var inneboende

I lägenheten bodde förutom kvinnan och barnet även barnets far. Den misstänkte mannen var inneboende hos paret.

– Min uppfattning är inte att de var vänner. De hade träffat honom genom gemensamma vänner för att de kände att de behövde dela sin hyra med någon, säger Carolin Hagvil.

I åtalet står att den misstänkte mannen på natten och morgonen, samma dag som mordet begicks, hade försökt kontakta flera olika kvinnor. Vad innebär det? Var det risk att fler kvinnor hade kunnat mördas?

– Jag tänker inte gå in på det nu, men det framkommer av förundersökningen att han tagit kontakt med flera kvinnor, säger Carolin Hagvil.

Greps i Hamburg

Efter mordet ska mannen ha försökt fly landet genom att ta tåget till Köpenhamn. Mannen efterlystes internationellt och greps av polis i Hamburg den 6 maj. Mannen åtalades den 2 december för mordet.

Allvarligt att sonen var med

Vad yrkar du på för straff?

– Det får man se.

Vad brukar det bli i liknande ärenden?

– Jag vill inte spekulera i det. Men han har utövat ett omfattande våld mot målsäganden. Sedan är det försvårande att sonen har varit där. Man får heller inte glömma bort att det här har skett i hennes eget hem och det gör det också allvarligare, säger Carolin Hagvil.

Vad hade mannen för motiv?

– Det kan jag inte gå in på.

Förnekar brott

Den misstänkte mannen menar att han är oskyldig.

– I nuläget kan jag bara redovisa hans inställning. Han förnekar brott och har inte befunnit sig på platsen när det hände, säger mannens advokat Björn Sandin.

Rättegången beräknas börja den 16 december och pågå i tre dagar.