Domen meddelades av Attunda tingsrätt i början av april. Flera av de brott som kvinnan nu dömts för ägde rum vid Bro station. Foto: Stefan Källstigen / Niklas Loman

Kvinna hotade taxichaufför med pistolattrapp i Bro

En kvinna från Strängnäs döms till ett år och två månaders fängelse för en rad brott som ägt rum i samband med en taxiresa den 6 mars i år, denna resa slutade vid Bro station.

  • Publicerad 12:16, 25 maj 2021

Det hela tog sin början inne i Stockholm, vid centralstationen. Här gick den 34-åriga kvinnan fram till en taxichaufför och frågade honom om han kunde köra henne till Västerås. De kom överens om ett pris och resan påbörjades.

Diskussion om betalning

Inne i taxin uppstod under resans gång en diskussion kring betalningen, i samband med denna blev stämningen hätsk. Då det stod klart för chauffören att hans passagerare inte kunde betala något i förskott så stannade han på Stationsvägen i Bro vid pendeltåget för att släppa av henne.

Hotades med pistolattrapp

Utanför bilen så tar den 34-åriga kvinnan fram en pistolattrapp och riktar denna mot chauffören. I samband med detta ska hon enligt domen sagt bland annat: ”Ska jag skjuta dig på riktigt? Va, ska jag göra det eller? Kör mig till mina fucking barn, fattar du? Nu” och ”på riktigt, du kör mig hem, kör mig hem”

Försöker fly med taxibilen

I samband med händelserna i Bro så tog sig kvinnan in i taxibilen igen, via passagerardörren. Hon låste bilen från insidan och chauffören hon nyss hotat stod kvar på gatan utanför. Motorn var inte avstängd utan stod på tomgång. 34-åringen hoppar över på förarsidan och lyckas lägga i en växel. Kvinnan gasar för att lämna platsen, men hon kommer inte långt. Attunda tingsrätt skriver: ”då handbromsen alltjämt var i lyckades hon inte med detta.”

Kvinnan har i förhör förklarat att hon riktat pistolattrappen mot taxichauffören i syfte att försvara sig mot honom då han var våldsam och aggressiv. Att hon försökt köra därifrån var enligt henne för att undkomma chauffören som hon var rädd för. Det här lägger tingsrätten ingen vidare vikt vid: ”Detta får närmast uppfattas som en invändning om nödvärn. Tingsrätten nöjer sig med att konstatera att vad XX uppgett i dessa delar motsägs av övrig bevisning och att uppgifterna därför kan lämnas utan avseende”.

Erkänner brott

Den 34-åriga kvinnan har erkänt det inträffade. Sammantaget med övrig bevisning bestämmer tingsrätten att hon ska dömas för grovt olaga hot, försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel samt två fall av narkotikabrott.

I domen står att läsa: ”Tingsrätten har då särskilt beaktat att det olaga hotet, som är det allvarligaste av brotten, har riktats mot en taxichaufför mitt i natten på en enslig plats. Målsäganden har således varit i en utsatt situation och förloppet har därtill inte varit helt kort.”

1 år och 2 månader

Påföljden för den 34-åriga kvinnan blir fängelse i 1 år och 2 månader.

Hon förekommer sedan tidigare under tolv avsnitt i belastningsregistret rörande bland annat misshandel, narkotikabrott och tillgreppsbrott.

Både taxichauffören och den nu dömda kvinnan har överklagat Attunda tingsrätts dom till Svea hovrätt.

Olaga hot?

Olaga hot innebär att någon hotar att skada dig eller din egendom. Hotet som riktas mot dig kan omfatta andra personer, djur eller föremål som har stor betydelse för dig.

Lag (2020:349). 5 § Den som hotar någon annan med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig rädsla för egen eller annans säkerhet till person, egendom, frihet eller frid, döms för olaga hot till böter eller fängelse i högst ett år.

Källa: Polisen och Riksdagen

Visa merVisa mindre

Upplands-Bros bluffvarning: Någon utger sig för att vara oss

"Personen erbjuder filmning av avloppsrör kostnadsfritt" Nu varnar kommunen för bluffsamtal. Ett antal fastighetsägare har kontaktats av en person som utger sig för att ringa på uppdrag av Upplands-Bro kommun.onsdag 5/10 15:23

Mobil trygghetsturné runt om i Upplands-Bro

Kommunen och polisen lämnar centrum Hela kommunen är lika viktig i det pågående trygghetsarbetet. Det här menar Upplands-Bro kommun och polisen – och ger sig ut på en endagsturné.tisdag 4/10 17:21