Hotad. På Rödabergsskolan i norra Vasastan går cirka 800 elever. Foto: Mostphotos

Kvinna hotade attackera skola med yxa

En 20-årig kvinna är misstänkt för att ha hotat att genomföra en attack med yxa och kniv mot Rödabergsskolan i Vasastan. Hotet mottogs av skolan via mejl. Kort därefter greps hon i närheten.

  • Publicerad 17:04, 5 sep 2022

I fredags runt halvfem på eftermiddagen mottog Rödabergsskolan ett hotfullt mejl, något som DN har rapporterat om.

Enligt utbildningsförvaltningen skrev den misstänkta kvinnan att hon befann sig på Odenplan på väg till skolan för att genomföra en attack mot elever och lärare.

Hon beskriver sig själv i mejlet som en drogpåverkad, potentiell mördare. Där fanns även ett foto på en yxa, en större kniv och en vit ansiktsmask.

– Skolan agerade mycket snabbt. Samtidigt som man larmade polisen såg man till att snabbt låsa in de elever och den personal som fanns på skolan, en så kallad inrymning, säger Adelinde Schmidhuber, grundskolechef i Stockholm stad till DN.

Eftersom händelsen inträffade så sent på eftermiddagen var det endast fem elever och tre vuxna kvar i skolan. Kort efter att mejlet hade skickats grep polisen en kvinna i närheten av skolan.

Man vet i dag inte om den misstänkta har någon koppling till Rödabergsskolan och i mejlet framgick inget motiv.

Kvinnan begärdes först häktad för förberedelse till mord, men enligt tingsrätten finns inte tillräcklig bevisning för det. Hon har i stället häktats misstänkt för grovt brott mot knivlagen.

Skolledningen har gjort en första utvärdering av hur man hanterat situationen.

– Det är självklart en mycket omskakande händelse för alla involverade. Så här i efterhand är vi lättade över att mejlet upptäcktes i tid och att alla agerade som de skulle, säger Adelinde Schmidhuber till DN.