Den döda kvinnan hittades i vattnet i Magelungen nära Ågestabron. Foto: Sacharrias Källdén

Kvinna hittades död i Magelungen – 40-åring döms till 5 års fängelse

En kvinna hittades död i sjön Magelungen nära Ågestabron i juni förra året. Nu har en 40-årig man dömts till fem års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Men domaren ansåg att åtalet skulle ogillas.

  • Publicerad 12:10, 27 apr 2022

Det var tre dagar före midsommar i fjol som en simmare fick syn på en naken livlös kropp som flöt i vattnet nära Ågestabron, på gränsen mellan Farsta och Huddinge.

Den döda visade sig vara en asylsökande kvinna i 30-årsåldern från Haninge, som bott i Sverige i flera år. I juni förra året beviljades hon arbetstillstånd.

Den 40-årige mannen och kvinnan hade varit bekanta med varandra under ett par års tid. Enligt den nu dömde mannen handlade det om en vänskaplig relation, men att de den aktuella kvällen stämt träff för att ha sex.

De träffades vid Coop i Farsta strand och gick tillsammans mot sjön Magelungen där de drack alkohol.

Mannen anhölls en vecka efter händelsen. Åklagaren har yrkat på att mannen ska dömas för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död.

Skador på hals och huvud

Tingsrätten slår fast att kvinnan avlidit av drunkning och att hon dessförinnan utsatts för våld. Hon hade ett stort antal skador på kroppen, främst på halsen och huvudet och skadorna på halsen har karaktären av strypskador.

Tingsrättens bedömning är att det är fastslaget att kvinnan utsatts för brott och att en alternativ gärningsman är utesluten.

Utredningen har kartlagt mannens telefonaktivitet kring händelsen. Dagen efter sökte han på flygresor och två dagar efter händelsen ansökte han om ett lån på 300 000 kronor. Han hade också raderat sms-konversationen med den avlidna kvinnan.

Mannen som förnekar brott har uppgett att han har minnesluckor från kvällen, eftersom han var kraftigt berusad.

Ska utvisas

Södertörns tingsrätt anser att mord inte går att styrka, men dömer mannen för grov misshandel och vållande till annans död till fängelse i fem år.

Rättens ordförande var dock av skiljaktig mening och ville fria mannen.

– Jag anser inte att åklagaren lyckats bevisa bortom rimligt tvivel att det var den åtalade mannen som har orsakat kvinnans skador eller död, säger rättens ordförande, tillförordnade rådmannen Sally Al-Najar, i ett pressmeddelande.

Tingsrätten har också beslutat att mannen ska utvisas och förbjudas att återvända till Sverige under 15 år.