Kvinna döms för att ha fuskat på högskoleprovet

Högskoleprovet gick strålande för Spångakvinnan. Men provvakterna anade oråd. Nu döms hon till dagsböter för att ha fuskat på provet.

  • Publicerad 11:03, 25 sep 2018

Kvinnan, som är i 20-årsåldern har vid flera tillfällen gjort högskoleprovet. Första gången gick det inte så bra. Andra gången, hösten 2016, gick det desto bättre. Så pass bra att provvakterna och de som rättade proven inte förstod hur det kunde stämma.

Dessutom följde följde resultatet ett mönster som nära 50 personer till hade.

Hörsnäcka kopplad till mobiltelefon

Kvinnan anklagades för att ha fuskat, vilket hon nu också döms för att ha gjort. Enligt åklagaren har kvinnan, som är hemmahörande i Spånga, använt sig av en liten hörsnäcka som är kopplad till en mobiltelefon. Genom den har hon fått rätt svar på frågorna. Den som svarat i mobilen har nämligen i sin tur skaffat sig tillgång till provet och haft lösningarna och gett ut dem till flera provdeltagare.

Nekar till brott

Kvinnan nekar till brott och menar att hon  har pluggat med hjälp av appar. Solna tingsrätt menar dock att höjningen av resultat är mycket osannolik om hon inte använt sig av hjälpmedel. Nu döms hon till dagsböter på totalt 2 500 kronor.