Kvinnan har hela tiden nekat till anklagelserna och menar att hon aldrig gjort hunden illa. Foto: Mostphotos

Kvinna dömdes för djurplågeri – fick tillbaka misshandlade hunden

En kvinna i Sundbyberg har anmälts till Länsstyrelsen upprepade gånger och dömts för djurplågeri. Trots det får hunden hon misshandlat bo kvar i kvinnans bostad.

  • Publicerad 05:00, 22 okt 2019

Flera vittnen såg hur en kvinna bet sin hund och ströp den i sitt eget koppel under en promenad vid Lötsjön sommaren 2018.

Tillsammans såg vittnena till att kvinnan polisanmäldes och att hunden omhändertogs.

Kvinnan dömdes till dagsböter för djurplågeri, men strax efter domen var hunden tillbaka i kvinnans bostad.

Vittnen ingrep när kvinna slog och bet sin hund under promenad

Har anmälts flera gånger

Enligt Länsstyrelsen har sammanlagt åtta anmälningar inkommit om kvinnan. Sju av anmälningarna gäller djurskydd och en anmälning gäller lagen om tillsyn över hundar och katter.

Anmälningarna har gjorts åren 2015, 2018 och 2019.

Hunden lämnades tillbaka

Trots anmälningarna och domen om djurplågeri bor hunden fortfarande kvar hos kvinnan i Sundbyberg.

Enligt Länsstyrelsen upphävdes omhändertagandet av hunden eftersom de av förundersökningssekretess inte fick ta del av polisens underlag i ärendet.

Dessutom är det inte den dömde kvinnan som står som ägare av hunden, utan en närstående till kvinnan som hon delar bostad med.

Flera upprörda personer har hört av sig till Mitt i och berättat att de fortsatt ser kvinnan göra illa hunden.

”Hemskt att det blivit såhär”

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, reagerar starkt på Mitt i:s uppgifter om den djurplågeridömda kvinnan.

– Det är hemskt att det blivit såhär. Djur är ju dessutom försvarslösa i det här läget, säger han.

Svenska Kennelklubben anser att djurskyddet behöver stärkas och Hans Rosenberg ser detta som ett exempel på när allt går rätt till enligt lag, men när djuret ändå blir lidande.

– Sakligt har detta gått rätt till, men att hunden kommer tillbaka till samma miljö som den varit i tidigare visar ju på brister. Här skulle det behövas en noggrannare utredning.

Nekar till anklagelserna

Men kvinnan har nekat till anklagelserna. Hon har sagt i polisförhör att hon aldrig gjort hunden illa och hon beskriver hunden som sitt allt.

Mitt i har ställt flera frågor till den dömde kvinnans försvarare, men han vill inte kommentera några uppgifter i fallet.

Har inte rätt att omhänderta

Samtidigt hade det kanske inte spelat någon roll om den dömde kvinnan stod som ägare på hunden eller inte.

I den tidigare djurskyddslagen, som slutade gälla 1 april i år, var det Länsstyrelsens uppgift att omhänderta ett djur om den som har djuret dömts för djurplågeri. Men detta gäller inte längre.

För att Länsstyrelsen ska kunna omhänderta ett djur måste ett lidande i dagsläget kunna konstateras. Stöd för ett omhändertagande måste prövas av Länsstyrelsen för att ett djurförbud ska bli möjligt.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sverige mot Brasilien på Friends blev rekordmatch

Nyheter Över 35 000 sålda biljetter - så många kom till läktarna Under tisdagskvällen EM- genrepade det svenska damlandslaget mot Brasilien på Friends Arena. Mängder av biljetter hade sålts och matchen blev också historisk med ett nytt publikrekord.tisdag 28/6 11:59

Marabouparken klassat som byggnadsminne

Nyheter Beslut. Grattis Marabouparken – nu ett byggnadsminne. Parken beskrivs av länsstyrelsen som en av landets främsta i sitt slag.tisdag 28/6 10:12

Örbor kritiska mot byggplaner

Nyheter Kräver svar från politikerna Stadens exploateringsplaner skakar om Ör. "Fruktansvärt", säger Per Janse från Nätverket Ör om att bygga hundratals nya bostäder i stadsdelen. Man måste se helheten, svarar Johan Storåkers (L).fredag 24/6 8:15