Kvinna dömd efter brutal rånturné

En kvinna bosatt i Farsta döms för flera brutala rån i Stockholmsområdet. Hon riktade in sig på ensamma kvinnor och får nu fem års fängelse.

  • Publicerad 12:35, 15 jul 2016

Rånen inträffade från november ifjol och fram till slutet av maj i år. Flera begicks med våld eller hot, framgår av domen i Stockholms tingsrätt.

Vid ett tillfälle gick kvinnan in i en smyckesbutik i Gamla stan där hon hotade den kvinnliga expediten att ta fram kniven om hon inte öppnade kassan. Offret slogs i bröstet och flydde ut ur butiken. Då följde Farstabon, som länsat kassan på drygt 1 600 kronor, efter och knuffade henne bakifrån.

Vid nästa butiksrån på en annan plats i Stockholm blev bytet guldringar värda 70 000 kronor. Rånaren bad först att få prova ringar ett antal ringar. Med ringarna kvar på fingrarna var hon sedan på väg att lämna butiken, men i ett försök att stoppa henne grep expediten tag i hennes arm. Då blev Farstabon aggressiv. Hon tog strupgrepp på expediten och vräkte ned henne på golvet. Hon dunkade hennes huvud mot golvet, och stampade henne på huvud och kropp.

Vid ett tredje tillfälle följde Farstabon efter en kvinna hem till dennes lägenhet på Södermalm. Med förevändningen att låna en mobilladdare tog hon sig in i bostaden och tvingade offret att lämna ifrån sig mobil och dator. Men Farstabon nöjde sig inte där. Under dödshot tvingades offret att gå till en bankomat och ta ut 15 000 kronor i kontanter åt henne.

Ett fjärde offer råkade ut för samma sak, och gjorde under hot uttag på 3 000 kronor åt Farstakvinnan.

Hon döms nu till fem års fängelse. I bevisningen finns bilder på kvinnan och hennes hund som kameror fångat i närheten av brottsplatserna. Kvinnan nekar dock till det mesta.

Tingsrätten skriver i domen att man ser med stort allvar på brottsligheten, bland annat då rånen uteslutande riktat sig mot kvinnor som varit ensamma vid tillfällena.

Farstabon ska betala skadestånd på cirka 11 000-25 000 kronor till offren. De har, utöver i vissa fall fysiska skador, uppgett att de känner ångest och fått sömnproblem efter rånen.