Okänt. Det står ännu inte klart vad som orsakade branden. Foto: Stefan Källstigen

Kvinna död i lägenhetsbrand

En kvinna avled efter en brand i en lägenhet på Tomasvägen i Jakobsberg i fredags. Det är ännu oklart hur eldsvådan uppstod.

  • Publicerad 13:59, 7 dec 2020

Räddningstjänsten beskrev det som en fullt utvecklad brand, den katastrof som tog sin början vid 16-tiden på fredagen. Då larmades räddningstjänsten och sju brandbilar skickades till Tomasvägen.

Efter att styrkorna hade anlänt inträffade en explosion. Enligt räddningstjänsten rörde det sig troligen om en aerosolflaska som påverkats av värmen.

Vid 17-tiden betraktades branden som släckt, därefter fokuserade brandmännen på att förhindra spridning till resten av fastigheten.

En kvinna fördes till sjukhus. Senare samma kväll meddelade polisen att hon hade avlidit. Kvinnan var i 50-årsåldern, skriver Aftonbladet.

Hyresgäster har återvänt

Hur branden uppkom är ännu en fråga för utredningen. Ingen var på måndagen misstänkt för brott.

– Man har gjort en teknisk undersökning av bostaden, initialt beskrivs det som allmänfarlig vårdslöshet, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

I samband med räddningsarbetet fick huset evakueras, men de flesta hyresgäster kunde redan samma dag återvända till sina hem. Den akuta saneringen av fastigheten började på fredagen och fortgår i dagarna.

Två lägenheter är fortfarande tomma, varav en är den som branden startade i. Enligt Aftonbladet är denna bostad totalförstörd.

"Otroligt tråkigt"

Även lägenheten ovanför står tom. Järfällahus uppger att hyresgästerna fått hjälp av sitt försäkringsbolag. På måndagen kom dessutom beskedet att de troligen kan flytta in i lägenheten igen om några dagar, så snart luktsanering genomförts.

– Efter det kan även de ta lägenheten i bruk igen, säger Niklas Åhs, säkerhetsansvarig vid Järfällahus.

Enligt honom var kvinnan som avled hyresgäst i lägenheten där branden utbröt.

– Det är otroligt tråkigt, säger han.

Den avlidna kvinnans anhöriga är underrättade.

Eldsvåda. En kvinna omkom i branden på Tomasvägen. Foto: Stefan Källstigen