40 patienter som är svårt sjuka i covid-19 ska ingå i en studie där kväveoxid används för att lindra symtomen i lungorna.

Studien inleddes vid Massachusetts General Hospital i USA, och nu deltar även Sverige och Österrike. Det rapporterar Svd.

Kväveoxid används i USA för att rädda livet på nyfödda med hjärtfel och vuxna med allvarliga lungsjukdomar. Den inhaleras och vidgar blodkärlen, snabbar upp blodflödet och ökar syresättningen.

På Danderyds sjukhus har hittills 17 patienter behandlats. Infektionsläkare Magnus Hedenstierna uppger i Svd att det ännu är för tidigt att säga något om resultaten.

Ingen stor effekt

Men den stora effekt som kväveoxid hade på sars-epidemin i Peking 2003 har uteblivit.

– Det man såg i Peking var att syrgasbehandlingen kunde avvecklas och det har varit vår förhoppning också. Vi har tyvärr inte kunnat se samma dramatiska förbättring som i Peking, men det kan bero på att vi behandlar patienterna i ett senare skede i sjukdomen, säger han till tidningen.

Kväveoxid har dessutom även antivirala och antibakteriella egenskaper. En studie vid KI och Uppsala universitet har nyligen visat att kväveoxid har effekt på sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.