Bott länge. Kristina Sundin har bott i kvarteret Plankan i 18 år och är ordförande i den lokala hyresgästföreningen. Foto: Simon Rehnström

Kvarteret Plankan: 700 dagars byggkaos utan slutdatum i sikte

Stök, oväsen och ovisshet. I två års tid har det varit vardag för boende i kvarteret Plankans 431 lägenheter. "Det tar på psyket," säger Birgitta Hall som bor i kvarteret.

  • Publicerad 12:52, 13 jan 2022

Tidigare var det hur trivsamt som helst här

Under skelettet till det som ska bli gårdshuset i kvarteret Plankan går två personer i varselväst. Ljudet av deras fotsteg ekar lätt mellan väggarna. Annars är den stora byggarbetsplatsen okaraktäristiskt tyst den här dagen.

– Klart man blir ledsen, med tanke på hur det ser ut idag, säger Kristina Sundin, där hon står på sin balkong och ser ut över den en gång gröna gården.

Grannen Birgitta Hall, som bott här i 21 år, är inne på samma spår.

– Tidigare var det hur trivsamt som helst här. Det är förskräckligt, att få så få lägenheter för så mycket pengar.

Sedan slutet av förra året står bygget stilla, då entreprenören Serneke drog sig ur projektet då man inte kunnat enas med Svenska bostäder om vem som ska stå för de skenande kostnaderna.

Byggbolag lämnar omstridda kvarteret Plankan

Svenska Bostäder bestrider fakturor för 50 miljoner

Stomme. I gårdshuset planeras 92 lägenheter. Foto: Simon Rehnström

Snabbat på. "Jag tror de fullföljer projektet, men att det blir kraftigt försenat. Det hade varit bättre om de evakuerat oss och byggt snabbt," säger Kristina Sundin. Foto: Simon Rehnström

Oväsen och stök

För två år sedan började bygget med att innergården revs. Sedan dess har det varit en tuff tid med mycket byggbuller för många i huset, menar de grannar som Mitt i pratat med.

– Det har varit för jäkligt, jättejobbigt. Det tar på psyket. Jag har inte kunnat vara i vardagsrummet eftersom alla lastbilar med leveranser har stannat under mitt fönster, säger Birgitta Hall.

– Det känns som att de behövt begränsa kostnaderna. För flera år sedan blev vi lovade renoverade tvättstugor på grund av mögel, men det har skjutits på framtiden, säger Kristina Sundin.

Då börjar bygget i kvarteret Plankan

Boende trakasserade arbetare i Plankan – kastade glasflaskor

Mindre grönska. ”Generellt är jag positiv till påbyggnaden, men inte till gårdshuset,” säger Mårten Lindquist, här med barnen Ivar och Henry. Foto: Simon Rehnström

Trist. ”Visst är det tråkigt att bygget avstannat, men nu kan jag i alla fall sova ut på morgonen,” säger Ingegerd Lantz, granne till Kristina Sundin och Birgitta Hall. Foto: Simon Rehnström

Saknar parken

I ett av trapphusen kliver Mårten Lindquist ur hissen, på väg ut med barnen Henry och Ivar.

Hur trivs ni här?

– Bra! säger Henry, 7 år, glatt.

Pappa Mårten tar vid:

– Jo, men jag kan sakna att ha en park här inne. Att bara kunna släppa ut barnen för att leka eller cykla. Förutom att det verkar vara ett katastrofprojekt rent ekonomiskt är bygget heller inte så kul att titta på.

– Jag tycker det är roligt att titta på, skjuter Henry in.

Strul med värmen

Något som Henry och Mårten kan enas om är problem är temperaturen. Sedan i höstas har värmen inte fungerat som den ska i flera lägenheter. I familjen Lindquists hem har det varit så kallt som 17 grader.

– I pojkarnas rum är det jättekallt. De har fått sova med ett extraelement om nätterna, säger Mårten Lindquist.

Under åren har grannarna fått hyreslättnader med anledning av bygget.

– Kompensationen har varit generös, säger Birgitta Hall.

– Det känns som att de lyssnat, och insett hur hemskt vi haft det. Men nu väntar väl nya förhandlingar, säger Kristina Sundin.

Klubbat: 916 miljoner och kompensation för boende i Plankan

Första inflyttning i vår

Av de 162 lägenheter som ska byggas var 25 nästan klara när bygget pausades. De färdigställs nu av Skanska och målet är fortfarande att inflytt ska kunna ske i maj 2022.

Enligt Svenska bostäder har problemet med temperaturen berott på strul med en ny undercentral, som togs i bruk i höst. Det ska nu vara åtgärdat.

Däremot är det ännu oklart när en ny entreprenör kan ta över resten av bygget.

– Källarvåningarna med nya tvättstugor planerar vi att renovera när övriga projektet är klart, något annat har aldrig varit aktuellt. Övrigt underhåll utförs precis som i våra övriga fastigheter enligt plan, skriver SB:s pressansvarige Jonas Elamson i ett mejl.

Polis tillkallad till demonstration mot bostadsbygge på Södermalm

Koncept. När bygget står klart är det tänkt att grönskan ska återvända till Plankan. Foto: Svenska bostäder

Skiss. Så här är gårdshusets innergård tänkt att se ut. Foto: Svenska bostäder

Inte överens om ökade kostnader

2010 tog kommunfullmäktige beslut om nybyggnation i kvarteret Plankan vid Högalidsparken.

Svenska Bostäders förslag innebar då 119 nya lägenheter.

2016 reviderades förslaget till att omfatta 158 lägenheter till en kostnad om 520 miljoner kronor.

2019 togs ett nytt beslut som bland annat innefattade vad som kallades fastighetsförbättrande åtgärder. Nya prislappen landade på 692 miljoner kronor.

2020 klubbades beslut som omfattade 162 lägenheter samt renoveringar till en kostnad av totalt 916 miljoner kronor.

I november 2021 hoppade entreprenören Serneke av projektet med hänvisning till att de inte var överens med Svenska bostäder om vem som skulle stå för ökade kostnader.

Källa: Stockholms stad/Svenska bostäder

Visa merVisa mindre