Kvarnen återuppstår

Tio år efter att den älskade Vallentunasymbolen kvarnen brann ned till grunden kommer den att återuppstå. Nästa år påbörjas återuppbyggnaden. – Det är litet gåshud att få göra det här, säger Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 09:36, 20 jun 2017

Nu är det bestämt att återuppbyggnaden av Väsby Kvarn ska sätta igång nästa år. På kommunfullmäktige 19 juni klubbades nästa år kommunplan igenom, där finns återuppbyggnaden med.

Två miljoner kronor finns budgeterade för projektet. Men mycket av kostnaderna ska täckas av gåvor och ideella krafter.

– Material till själva själva byggnationen har redan skänkts och så finns det kvar delar som fanns på den gamla kvarnen, kvarnhjul till exempel, säger Parisa Liljestrand (M), kommunalråd i Vallentuna.

Projektet började ta form när ett par från Öland, numer bosatta i Vallentuna, tog kontakt med henne och erbjöd sig att bidra med sin kunskap om gamla kvarnar.

– Det är litet gåshud att få göra det här. Som gammal Vallentunabo är det litet ett sår att åka förbi här och se att kvarnen inte står här, säger Parisa Liljestrand.

Det är fantastiskt roligt att de kan bli en del av hembygden direkt

Återuppbyggnaden ska göras som ett arbetsmarknads- och integrationsprojekt, där nyanlända ska kunna delta.

– Det är fantastiskt roligt att de kan bli en del av hembygden direkt, säger M-politikern Bengt-Åke Grip som var med vid beslutet.

Detaljer kring återuppbyggnaden är dock inte klara. Tidigt i höst ska kvarnfrågan behandlas vidare som ett separat ärende.

Kvarnprojektet fick direkt mycket uppmärksamhet i sociala medier. Nästan alla är glada över att kvarnen ska byggas upp. Några befarar dock att den ska brännas ner på nytt och bli en som en ny julbock i Gävle.