Kvalseger för FC Stockholm – nu är division 2 nära

Det blev två tuffa kvalmatcher mot IFK Ölme, med totalt tolv gula kort och ett rött, men när krutröken lagt sig stod FC Stockholm Internazionale som segrare med sammanlagt 4–3. Nu väntar klassiska klubben IK Sleipner i en direkt avgörande kamp om en plats i division 2.

  • Publicerad 10:13, 22 okt 2018

– Kul! Det var dem vi ville ha. Det är ett motstånd som passar oss bra sett till vad vi vet om dem, säger Stefan Elfver, sportchef i FC Stockholm Internazionale.

På vilket sätt?

– Vi har bra koll på dem och hanterar den typen av motstånd ganska bra. Jag tror det blir tufft för dem att komma till oss och naturgräset på Kristinebergs IP. Mer vill jag nog inte säga.

Snabb klättring från division 7

FC Stockholm Internazionale startade i division 7 för sju år sedan och klättrade fyra divisioner på fem år. I division 3 har det blivit tre säsonger hittills, och tanken är att detta ska vara den sista.

Via en andraplats i division 3 södra Svealand tog man sig till kvalet till division 2, där värmländska IFK Ölme blev första hindret.

Korten haglade i typisk kvalmatch

FC Stockholm Internazionale fick en smakstart hemma på Kristinebergs IP förra helgen med 1–0 (Filip Lindmark) redan i första minuten. Och trots en man utvisad efter en dryg halvtimme lyckades man vinna matchen med 3–2. Utöver det röda kortet delade domaren ut sju gula, tre till hemmalaget och fyra till IFK Ölme.

Stefan Elfver, sportchef i FC Stockholm Internazionale. Foto: Christer Ronnerberg

– Det var en tuff match, klassiskt kval, säger Stefan Elfver.

”Över två matcher var vi det bättre laget”

I returen på Ölme IP i lördags tog IFK Ölme ledningen efter 63 minuter, och i det läget hängde FC Stockholm Internazionales avancemang på en skör tråd.

Men i den 77:e minuten satte Victor Forsell 1–1, ett resultat som FC Stockholm Internazionale därefter höll matchen ut.

– De var duktiga och de gjorde det svårt för oss, men över två matcher var vi ändå det bättre laget, säger Stefan Elfver.

Möter en 107 år äldre klubb

Segern tog FC Stockholm Internazionale vidare till andra omgången i kvalet till division 2. Där väntar laget som kom på 12:e plats i division 2 södra Svealand. Inför sista omgången stod det mellan Värmdö IF och IK Sleipner – och det blev alltså IK Sleipner från Norrköping som tog kvalplatsen.

Det handlar om en klassisk klubb som bildades 1903 – 107 år före FC Stockholm Internazionale. Klubben var med i den första upplagan av Allsvenskan, 1924/25 och IK Sleipners Evert Blomgren gjorde Allsvenskans första mål någonsin.

Plats för 16 000 på andra kvalmatchen

Totalt har IK Sleipner 16 säsonger i högsta serien och ett SM-guld (1937/38) på meritlistan, men storhetstiden ligger långt tillbaka i tiden och sedan 1995 har man spelat i tredje divisionen eller lägre.

FC Stockholm inleder hemma på Kristinebergs IP på lördag, den 28 oktober, klockan 14. Returen spelas preliminärt lördagen därpå, den 3 november, på Östgötaporten (”Parken”), en hemmaarena som IK Sleipner delar med allsvenska IFK Norrköping och som har en kapacitet på 16 000 åskådare.

– Det lär nog eka tomt när vi möter Sleipner där, konstaterar Stefan Elfver.