Konceptet har tidigare testats i flera andra kommuner och det har skett med ett gott resultat. Därför upphandlade Haninge kommun i våras IFK Haninge för att skapa en ökad trygghet.

– Vi behöver mer synlighet den här tiden på dygnet på helgerna. Fotboll lockar många ungdomar, säger Nicole Forslund (L), ordförande idrotts- och fritidsnämnden.

Lockar även tjejer

Aldo Diaz Sartori, ordförande i IFK Haninge håller med om att det är en bra satsning.

– Vi skapar trygga miljöer och goda möjligheter. Ungdomarna får spela fotboll spontant i en trygg miljö med ledare på kvällarna, säger han.

Det finns också ett fokus på att få fler tjejer till fotbollsplanerna kvällstid.

– I samarbete med bland annat fritidsgårdarna försöker vi marknadsföra aktiviteten och uppmuntra tjejerna att spela fotboll. Det är viktigt att de får idrotta på lika villkor, säger Aldo Diaz.

Skiljer sig i områdena

Drive-in-fotbollen har bara anordnats ett par helger, men intresset är redan stort.

– Andra lördagen hade vi 63 ungdomar, varav 12 tjejer, i Jordbro och 26 ungdomar, varav 8 tjejer i Brandbergen, säger Omar Moggy, sportchef IFK Haninge.

Varför det skiljer sig åt kan ha flera orsaker, tror han. Fotbollsplanen ligger mer centralt i Jordbro jämfört med Brandbergen. Dessutom bor det fler barn och unga i Jordbro.

Hindrar att man hamnar snett

På vardagar finns det vanligtvis en massa aktiviteter för barn och unga. På kvällarna brukar det se annorlunda ut.

– Vi har pratat med ungdomarna och stämt av. De älskar fotboll och nu finns det en möjlighet att spela organiserad fotboll nära hemmet och på en tid då många är uttråkade, säger Omar Moggy.

Aldo Diaz Sartori hoppas att fler föräldrar ska engagera sig.

– Engagerar sig föräldrar så kan barnen och ungdomarnas närmiljöer blir tryggare och risken att hamna i kriminalitet minskar, säger Aldo Diaz Sartori.