Kval på Krillan ska ta FC Stockholm mot nästa nivå

FC Stockholm Internazionale svischade som en raket uppåt i seriesystemet, från division 7 till division 3. Nu ska den hårdsatsande innerstadsklubben ta nästa steg. Division 2 hägrar. På lördag klockan 14 spelas den första av två kvalmatcher mot IFK Ölme.

  • Publicerad 07:45, 10 okt 2018

– Vi vet inte jättemycket om dem, men det hinner vi ta reda på genom lite kontakter. Jag vet bara att de har släppt in väldigt lite mål, och att de egentligen inte hade tänkt att nå kvalet till tvåan redan i år, säger Stefan Elfver, sportchef i FC Stockholm Internazionale.

Sportchefen Stefan Elfver. Foto: FC Stockholm Internazionale

Få mål har även FC Stockholm själva släppt in, 20 stycken på lika många seriematcher är färre än någon av konkurrenterna i division 3 södra Svealand. Med 62 gjorda mål var man dessutom bäst i serien framåt. Ändå fick man nöja sig med andraplatsen, en poäng bakom Tyresö FF.

”Nu är vi laddade för kvalet”

– Ja, det blev en dålig ekvation i slutändan. Vi slog dessutom Tyresö med 5–0 i våras, så det är lite surt. Men nu är vi laddade för kvalet i stället, säger Stefan Elfver.

Elvan som slog Syrianska Eskilstuna IF med 5–1 hemma på Kristinebergs IP i maj. Foto: FC Stockholm Internazionale

FC Stockholm Internazionale bildades hösten 2010 och gjorde entré i seriesystemet året därpå. Via tre raka och tämligen överlägsna seriesegrar nådde man division 4 till säsongen 2014.

Snabbt marscherat till division 3

Där blev det ett mellanår innan laget återigen vann serien i stor stil 2015, och redan 2016 nådde kvalet till division 2 – men föll med minimal marginal.

I fjol kom laget trea i serien, men nu är det alltså dags för ett nytt försök att nå division 2 via kval.

– Det är där vi bör vara med den här truppen vi har, säger Stefan Elfver.

Menar allvar med sina höga ambitioner

FC Stockholm Internazionale siktade högt från första början. Redan när man flyttade från Mälarhöjdens IP till Kristinebergs IP inför säsongen 2013 sa man att ”vårt första mål på vägen mot Europa är att bli en av de mest attraktiva klubbarna i Stockholm att både spela i och att följa som supporter”.

Man kan undra hur det ska gå till när till och med en klubb som Brommapojkarna har svårt att bygga ett starkt varumärke, supportermässigt, i konkurrens med de tre stora AIK, Hammarby och Djurgården. Men FC Stockholm Internazionale menar allvar med sina ambitioner, förklarar Stefan Elfver.

Finns funderingar på ett damlag

– Ja, vi är allvarliga. Dalkurd startade fem år före oss och de är i Allsvenskan nu. Newroz har klättrat snabbt till toppen av division 2, liksom även IFK Stocksund. Det går. Och vi blir starkare hela tiden, säger han.

Än så länge finns bara ett lag i klubben, men lite funderingar finns.

– Går vi upp nu så startar vi nog ett U-lag, och kanske ett damlag också, säger Stefan Elfver.

IFK Ölme bara första hindret i kvalet till tvåan

Nästa steg på vägen är alltså att slå ut IFK Ölme i kvalet till division 2. Hemmamatchen spelas klockan 14 på lördag, den 13 oktober, på Kristinebergs IP:s naturgräs. Returen spelas en vecka senare, den 20 oktober, i Kristinehamn.

FC Stockholms och hela seriens skyttekung (med 16 mål) Mani Tourang) får hjälp upp av Filip Lindmark efter att ha gjort ett av sina två mål borta mot Älta IF i våras. Foto: FC Stockholm Internazionale

Vinner FC Stockholm Internazionale den dusten väntar ytterligare en kvalomgång, mot ett lag från division 2, innan man kan få fira ytterligare ett avancemang i seriesystemet.