Kval i Neymar-cup i Solna – final i Brasilien

Ni som gillar streetfotboll – se hit! Nästa lördag är det dags för kvalspel på Skytteholms IP i turneringen Newmar Jrs Five. Sverigefinalen spelas på Zlatan Court i Malmö den 1 juli, och världsfinalen på Instituto Projeto Neymar Jr i Brasilien den 21 juli.

  • Publicerad 16:27, 5 jun 2018

Formatet är hämtat från den snabba och tekniska streetfotboll som Neymar har vuxit upp med i Brasilien. Underlaget tillåts variera för att understryka ursprunget. Asfalt, grus, gräs, konstgräs, golv eller sandstrand – allt är tillåtet.
Förra året var över 100 000 spelare från 53 länder med. I år deltar lag från 60 nationer utspridda över sex kontinenter. Världsfinalen hålls som tidigare år på Neymars sportanläggning för socialt utsatta barn i Praia Grande, Brasilien.

Neymar: ”Tar mig tillbaka till ungdomen”

– Jag har alltid spelat ihop med mina vänner och med små mål. Den här turneringen tar mig tillbaka till ungdomen och jag är väldigt stolt över den, säger Neymar da Silva Santos Júnior, känd som Neymar i fotbollsvärlden.
Reglerna i Neymar Jrs Five är enkla. Lagen möts med fem spelare på planen och spelar med små mål utan målvakt. För varje mål som släpps in måste det lag som släppt in målet ta bort en spelare från planen. Matchen är slut antingen efter tio minuter eller när ett lag inte längre har några spelare kvar. Resultatet är tekniska, taktiska och högintensiva matcher.

”Ett starkt försvar kan leda långt”

– För att vinna matcher där man förlorar en spelare när motståndarna gör mål måste man ha en bra strategi. Man måste veta när det är rätt tillfälle att attackera och när man måste försvara. Ett starkt försvar kan leda långt i turneringen, säger Neymar.
Turneringen riktar sig till fotbollsspelare mellan 16-25 år. Anmälda lag får ha upp till sju spelare och det är tillåtet att ha maximalt två överåriga spelare i laget.

Kval på Skytteholms IP den 9 juni

Det svenska kvalet i år inleds den 9 juni på Heden i Göteborg, fortsätter den 16 juni på Skytteholms IP i Solna, och avslutas den 30 juni på Mariedals IP i Malmö. Därefter spelas Sverigefinalen på Zlatan Court i Rosengård i Malmö den 1 juli.
I förra årets turnering lyckades svensklaget FC Show från Göteborg skrälla med en tredjeplats i världsfinalen på Instituto Projeto Neymar Jr i Brasilien.

Svenska FC Show från Göteborg slogs ut i den internationella semifinalen mot Tao United från Rumänien förra året. Foto: Gustavo Cherro/Red Bull Content Pool

I år kanske det blir något lag från Skytteholms IP som får försvara Sveriges färger i världsfinalen den 21 juli.