Redo. Nu är kuskbostaden klar för gäster. Foto: Anne Lichtenstein

Kuskbostaden är redo för nya gäster

Kuskbostaden på Ekebyhovs slott har stått trött och förfallen en tid. Men inte längre. Efter två års renovering är den nu redo för gäster.

  • Publicerad 11:30, 19 nov 2020

Mante och Jeppe hette tydligen två av hästarna

Kuskbostaden har renoverats för att användas som konferensrum för Ekebyhovs slott.

Den är från 1700-talet och anses vara den äldsta bevarade byggnaden vid Ekebyhovs slott. De övriga byggnaderna i anslutning till herrgården är uppförda på 1800-talet.

Den senaste tiden har huset förfallit och när den tidigare hyresgästen flyttade ut för fyra år sedan började planeringen av upprustningen. Renoveringen har tagit nästan två år men i förra veckan var äntligen allt på plats.

Ska renoverar fler hus

– Det ska bli spännande och roligt att kunna använda bostaden framöver. Det är många hus inom slottsområdet som vi tittar på för att sakta men säkert renovera, säger Adam Reuterskiöld(M), kommunstyrelsens ordförande.

I samband med upprustningen hittades en sten där två hästnamn var inristade.

– Den används nu som entrésten. Mante och Jeppe hette tydligen två av hästarna på gården, säger Johan Elfver, press- och näringslivschef vid Ekerö kommun.

Gamla fynd

Man har även hittat gamla vapensköldar i sandsten i fasaden.

– De kommer sannolikt från Hornska huset, det gamla stenhuset som föregicks Ekebyhovs slott.

För att få rätt byggnadsteknik anlitades en antikvarie under renoveringen.

Kuskbostaden ska fungera som ett konferensrum för dem som vill sitta mer avskilt. Förutom att bistå kommunen som konferensanläggning är Ekebyhovs slott ett populärt besöksmål, med kafé och restaurang.

Stenkoll. Mante och Jeppe hette hästarna som bodde här. Foto: Anne Lichtenstein

Renoveringsbehov. I kuskbostaden kan man se bilder på renoveringen. Foto: Anne Lichtenstein

Konferensrum. Kuskbostaden har restaurerats med kakelugn i mitten av rummet. Foto: Anne Lichtenstein

Säteri i början av 1600-talet

Ursprungligen bildades Ekebyhovs slott som en säterianläggning på 1620-talet av tre äldre gårdar av generalguvernör Claes Horn.

År 1661 införskaffas säteriet av Carl Gustav Wrangel som påbörjade byggandet av den nuvarande huvudbyggnaden i trä. Herrgården färdigställdes sedan i början på 1700-talet.

I slutet av 1700-talet övertogs Ekebyhov av familjen Ihre som förvaltade slottet fram till 1980 då kommunen tog över herrgården.

Visa merVisa mindre

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Flera katter anmälda försvunna

Nyheter Troligt att de blir offer för vilt Har någon sett min katt? Den frågan ställs av flera olika kattägare i sociala medier.tisdag 24/11 11:43

Äldre man hittad avliden i centrala Ekerö

Nyheter Låg livlös utomhus En livlös man hittades utomhus på Ekerö i söndags eftermiddag. Hans skador gjorde att polis kopplades in. Händelsen utreds som mord.måndag 23/11 17:29