Järfälla. Antalet smittade har gått ner efter den tidigare rekordsiffran i kommunen. Foto: Mostphotos

Kurvan över smittade i Järfälla pekar åt rätt håll

Efter att Järfälla hade det högsta relativa antalet smittade i länet pekar kurvan nu åt rätt håll, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

  • Publicerad 16:57, 6 maj 2021

Smittan kan vända redan i mitten av maj.

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige.

Men Folkhälsomyndigheten presenterade på torsdagen tre nya scenarier för pandemins utveckling – ett av dem är väldigt hoppfullt.

– Smittan kan vända redan i mitten av maj. Epidemin kan ebba ut under sommarmånaderna, sa FHM:s generaldirektör Johan Carlson på pressträffen.

I de två andra scenarierna (se faktaruta) ser det lite annorlunda ut. Mycket beror enligt FHM på hur våra kontakter i befolkningen ser ut.

Något fler Järfällabor testade positivt förra veckan, 274 personer, jämfört med veckan dessförinnan (271).

Men det är betydligt lägre än rekordnoteringen vecka 15 då 424 personer testade positivt. Den veckan hade Järfälla flest fall i hela länet sett till befolkningsmängd.

Ökad vaccinationstakt

De senaste veckorna har vaccinationstakten ökat i Järfälla. 28,1 procent av befolkningen över 18 år har påbörjat sin vaccinering.

Antalet fullvaccinerade är emellertid betydligt lägre – bara 6,8 procent.

I hela Sverige är nu nästan 800 000 personer färdigvaccinerade.

Tre nya dödsfall

Andelen färdigvaccinerade är hög bland de äldre. Det tros ligga bakom att antalet dödsfall har varit relativt få de senaste veckorna.

I Järfälla har tre personer avlidit till följd av covid-19 sedan den 22 april. Totalt har 148 Järfällabor avlidit av covid-19, och av dessa har 65 procent haft någon typ av omsorg.

Coronautvecklingen i Järfälla över tid

Så många Järfällabor bekräftades smittade under respektive vecka:

Vecka 17: 274

Vecka 16: 271

Vecka 15: 412

Vecka 14: 315

Vecka 13: 391

Vecka 12: 320

Vecka 11: 311

Vecka 10: 241

Vecka 9: 264

Vecka 8: 212

Vecka 7: 213

Vecka 6: 136

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

De olika scenarierna

Scenario 0 - En snabbt sjunkande smittspridning tack vare minskade kontakter i befolkningen. I detta scenario skulle smittspridningen avta kraftigt från och med nu och plana ut i juli.

Scenario 1 - Folkhälsomyndighetens grundscenario med oförändrade kontakter i befolkningen är en viktig faktor. I detta scenario sjunker smittspridningen från och med mitten av maj, för att sedan plana ut till mycket låga nivåer under juli och augusti.

Scenario 2 - Ökande smittspridning på grund av bland annat ökande kontakter. I detta scenario fortsätter smittspridningen att öka ännu ett tag och vänder inte nedåt förrän i mitten av juni, för att plana ut till låga nivåer först i höst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre