Under våren har det arrangerats en cykelkurs för nysvenska kvinnor som har saknat kunskapen från deras hemländer.

Platsen för kursen har varit på parkeringen på Linbanegatan.

− Vi märkte att det finns ett behov. De här kvinnorna kommer ju från kulturer där det inte är vanligt att man cyklar, säger Georg Olsson, ledare och engagerad i Miljöpartiet Enköping som arrangerar kursen.

George Olsson har tillsammans med Soroor Moeta-zed, även hon engagerad i partiet, varit ledare för kursen. Soroor Moetazed har även haft en viktig roll som tolk för deltagarna. Under kursens gång har de två ledarna gått igenom alla moment som krävs för att kunna cykla.

− Det är ju fler moment än vad man tror för att kunna lära sig att cykla. Det handlar ju bland annat om att kunna bromsa, svänga och använda armarna till att kunna signalera färdriktning. Allt det lär vi ut, säger Georg Olsson.

Som en del av kursens genomförande har tio begagnade cyklar köpts in som undervisningsmaterial. Dessa cyklar användes som avslutningsgåva till deltagarna under vårens kurs för att motivera dem att fortsätta använda sina nya kunskaper.

− Man behöver ju fortsätta efter kursen för att upprätthålla kunskaperna vi har lärt ut. Vissa kanske inte har råd att skaffa en egen cykel, därför får respektive deltagare en cykel av oss för att de ska bli motiverade att fortsätta att hålla igång, säger Georg Olsson.

Just nu har kursen sommaruppehåll men förhoppningen är att ett ny kurs ska starta i slutet av augusti.