Kurs i helgen: Så blir ditt skräp nya prylar

Lär dig laga mat från skogen, bygga nytt av spillvirke eller bygga ett insektshotell. Lördag 26 maj bjuder Skarpnäcks stadsdelsförvaltning in till en dags workshop och seminarier om hur stadsdelen ska bli mer hållbar.

  • Publicerad 14:06, 22 maj 2018

– Många slänger saker som fortfarande går att använda. Vi erbjuder folk att komma hit och lära sig hur man kan ta hand om det som de flesta anser vara avfall, säger Erik Kropf på Bagarmossen resilience centre.

Han ska hålla i en workshop där deltagarna får lära sig bygga nytt av spillvirke. Exempelvis odlingslådor och spaljéer.

Den här kursen är för folk som vill bygga något med gammalt material, men tror att de inte kan.  Vi vill visa folk att det inte är så svårt som de kanske tror och visar inspirationsbilder och går igenom enkla knep. Sedan får de prova själva, säger Erik Kropf.

Idén kom från de boende själva

Dagen som kallas Hållbarhetsforum är resultatet av ett medborgarförslag och sker i samverkan med flera lokala aktörer. Förutom Bagarmossen resilience centre medverkar exempelvis Cykelköket, lokala odlare, Enskede lådcyklar och Lånegarderoben skrubben.

En annan aktivitet som erbjuds är att bygga ett insekthotell.

– Det är ungefär som en fågelholk, fast ett habitat för att locka till sig insekter i sin trädgård. Man gör en liten inramning av trä och ett litet hus och därinne lägger man en massa organsikt torrt material så att insekterna vill bo där och pollinerar så att man får en ökad mångfald i sannträdgård, säger Erik Kropf.

Hållbarhetsforumet pågår lördag klockan 11-16 i Bagarmossen. Antingen i Folkets hus eller i Bagarmossen resilience centre.

– För mig är hållbarhet både ekologisk och social, det spelar in i det här forumet, det är viktigt att folk träffas, säger Erik Kropf.

Vad är social hållbarhet?

– Det finns redan i Bagarrosen men vi vill utveckla att folk som bor i samma kvarter träffas. Framför allt att de som har liknande intressen får möjlighet att upptäcka varandra och kunna samarbeta. Det blir lätt att man googlar vem som kan hjälpa en och så hittar man någon i Bromma fast det kanske finns någon i kvarteret som kan hjälpa till.

Forumet består av en utställningsdel och en föredragsdel.  Det finns även möjlighet att prata med lokala politiker.

Hela programmet finns på stadsdelsförvaltningens hemsida:

http://www.stockholm.se/skarpnack/hallbarhetsforum