Joelle och Juni i en av tvåkronorna med kompisen Tom, bak i akten, under en uppvisning av sina färdigheter. Foto: Anton Kyhlbäck

Kurs i att färdas med vinden

Förra veckan drog sommarlovet igång ordentligt och ESS Jolle som firar 50-års jubileum sjösatte sin första kull från seglarskolan.

  • Publicerad 11:51, 28 jun 2019

Varje sommar får ungefär 150 ungdomar lära sig sjövett och segling på ESS Jolle i Sollentuna, Edsviken. Det enda kravet förutom kurskostnaden är att du ska vara minst tio år fyllda och kunna simma 200 meter.

I år firar skolan 50 år.

– En dag som den här är nästan perfekt. Det hade kunnat blåsa lite mer, men det passar ganska bra i och med att de är lite yngre, säger lägerchefen Theodor Ingman.

Ut med bryggan ligger ett antal tvåkronor.

Det är de mindre båtarna som ungdomarna använder för att träna segla. I dag är sista dagen, det blåser ungefär fyra meter i sekunden och det är knappt ett moln på himlen, innan skolans första kull är klar.

Tränar tillsammans

27 ungdomar och 13 ledare har tränat tillsammans i fem dagar.

Hälften av ungdomarna har tidigare erfarenheter av att segla med ESS Jolle medan den andra hälften är på lägret för första gången. Joelle Arcilander är en av nybörjarna och hon är på skolan tillsammans med andragångsbesökaren och systern Juni.

– Det bästa är nog naturen och vinden som blåser. Och att burka, svarar Joelle på frågan om vad som är bäst med att segla, och Juni tillägger:

– Man sitter ofta tre i båten, så det är också väldigt socialt. Man kan lätt ha roligt tillsammans när man är ute, säger hon.

Systrarna Arcilander - Joelle och Juni - och så kamraten Tom Hogård på ESS Jolles seglarskola. Foto: Anton Kyhlbäck

Ungdomarna har gått en hel vecka på seglarskolan – och med det lärt sig språket som styr reglerna ute på vågorna. Burkning eller att burka är när seglaren sätter sig på en av båtens kanter för att balansera färden framåt.

Tom Hogård förklarar tjusningen i att planera en segling.

– Man måste veta vad man ska göra i vilka lägen. Kunna anpassa sig efter vinden, känna till vädret, och veta åt vilket håll man ska hålla kurs, säger han.

Dagen innan gjorde hela klassen en längre segling, ut till Kaninholmen, för att där gå en tipspromenad. Under den här morgonen går ungdomarna igenom teorin – alltså vind och väder – innan de ska ge sig ut i viken.

Ledarna följer med i båtarna och med motorbåtar.

Ledare i tio år

Lägerchefen Theodor Ingman och Mathias Tengstrand har varit ledare på klubben i tio år. De instämmer med eleverna att det krävs mycket planering inför en färd ut med båtarna – samt att det är viktigt att testa på olika scenarion.

– Att veta hur vinden kommer gå är alltid fördelaktigt när du ska ge dig ut på resan, säger Mathias Tengstrand.

För ett par dagar sedan fick eleverna testa på att kapsejsa – alltså välta båten – berättar ungdomarna innan de ger sig ut på tur med sina kamrater.

– Det var kul... men läskigt. Men det kändes samtidigt tryggt eftersom vi hade fått genomgång och visste precis vad vi skulle göra, säger Joelle.

Mathias Tengstrand och Theodor Ingman har varit ledare på ESS Jolle i nu 10 år. Foto: Anton Kyhlbäck

Tom, Joelle och Juni. Foto: Anton Kyhlbäck

ESS Jolle

Edsvikens Segelsällskaps Jollesektion bildade 1969 och 2014 beslutade man att lämna moderklubben, för att bilda en egen förening. Idag har föreningen 250 medlemmar, skriver ESS Jolle på sin hemsida, och har ett eget klubbhus med båtar och brygga. Förutom seglarskolan så bedrivs även höst- och vårträning, samt utbildningar under vinterhalvåret. ESS Jolle är en idrottsförening med en tävlande seglingsgrupp och där ungdomar leder aktiviteterna.

Visa merVisa mindre

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50