Kuratorn har sitt hjärta kvar i Ukraina

Kanske har jobbet aldrig varit viktigare. Det har definitivt aldrig varit mer smärtsamt än nu för Nadja Repeta, som hjälpt flyktingar från sitt eget hemland när de kommit till Håbo.

  • Publicerad 09:04, 19 apr 2022

Man blir ledsen och känner sig hjälplös på en och samma gång.

På utsidan ser hon ut som vilken kafébesökare som helst där hon sitter i Bålsta centrum med en kopp kaffe.

Inom Nadja Repeta pågår något annat. Där lider hjärtat av vetskapen om och okunskapen av vad som pågår
i hennes födelseland.

Vetskapen matas hon med dagligen via medierna.

Okunskapen är vad som händer med vänner som är kvar i det krigsdrabbade Ukraina.

– Jag har en vän, en kille som jag inte har hört av på länge, på två veckor. Han har ett autistiskt barn. Jag är rädd att han är död, säger hon och blinkar hårt.

Hade hemlängtan

Nadja själv kom till Sverige 1998. Hon har två barn, en son och en dotter, och är gift med en svensk man.

– Jag är utbildad psykolog från Ukraina. Från Lviv. Jag bodde här till 2007. Då flyttade vi tillbaka. Jag hade hemlängtan. Vi hade en jätte­fin tid där, men barnen ville tillbaka så 2012 flyttade vi igen.

Nadja har promenerat från byggnaden mitt emot centrum­, där Familjeläkarna håller till.

Där arbetar hon till vardags som kurator, något som har gjort att hon har kunnat bidra till att göra livet lättare för människor som nu har det oerhört svårt.

Har översatt

Sedan de första flyktingarna kom till Håbo och Skokloster har hon varit där ute vid ett par tillfällen och hjälpt dessa kvinnor och barn som lämnat allt bakom sig och åkt till det okända för att överleva.

– Jag har översatt, hjälpt till att registrera och om det var något akut så hjälpte jag till med det. Det är bra att ha den kompetensen och ha språket. Jag är glad att min chef, Fatou Jallow agerade. De jag träffade var verkligen nöjda och tacksamma över att vi var så effektiva, säger Nadja

Ledsen och hjälplös

Hon medger att det här jobbet­ har känts mer än vanligt­.

– Det är känslomässigt. Folket flyr, de har lämnat allting­ hemma. Det enda de vill är att komma hem. De vill inte stanna här, säger hon.

Den senaste tiden har varit extra svår för Nadja.

– Jag har vänner och kollegor som bor i närheten av Mariupol. Det är jobbigt att ta in det som sker. Man blir ledsen och känner sig hjälplös på en och samma gång.

Sjukvård för flyktingar

EU:s medlemsstater har aktiverat massflyktsdirektivet. Det innebär att ukrainska medborgare som lämnat Ukraina efter den ryska invasionen kan få omedelbart skydd i Sverige och tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Från och med och den 1 april 2022 ska vårdgivarna utgå ifrån gängse regler om tillgång till hälso- och sjukvård utifrån personers­ status i landet även gällande flyktingar från Ukraina.

Tillämpningen av massflyktsdirektivet är ny för alla myndigheter. Det kan uppstå oförutsedda problem i hanteringen som kan innebära att justeringar behöver göras. Informationen kommer i så fall att uppdateras efterhand.

Källa: Vårdguiden.se

Visa merVisa mindre

Köp böcker för en krona i Kungsängen

Botanisera bland billiga böcker Biblioteket i Kungsängen har för mycket urgallrade böcker inne på sitt kontor. "När vi inte får plats själva så måste vi börja sälja böcker", säger bibliotekschefen.onsdag 28/9 14:53

Polisen släpper ny detalj om döda kvinnan

Ännu inte identifierad Kvinnan som hittades avliden i Upplands-Bro i juni är fortfarande inte identifierad. Polisen släpper nu en ny detalj i förhoppningen att mordutredningen ska komma framåt.tisdag 27/9 10:33