Kurage är mötesplatsen som ska förändra Solna

Den psykiska ohälsan är utbredd bland unga tjejer i Solna. Kurage står för en förändring. – Vår tanke när vi startade upp var att vara en mötesplats där den här målgruppen kan känna sig trygg, säger Fanny Jansson, ungdomsledare.

  • Publicerad 23:00, 12 okt 2018

Kurage öppnade i februari tidigare i år. Det saknades en mötesplats i Solna för de tonåringar som inte hänger på ungdomsgårdarna.

– Vi riktar oss främst till tjejer och icke-binära och vi har valt att kalla det för en mötesplats i stället för ungdomsgård, säger Fanny Jansson, ungdomsledare på Kurage.

Hon visar runt i deras lokaler på Raoul Wallenbergsskolan. En blackbox för scenframträdanden, ett rum för konstnärligt hantverk och ett annat för musik- och poddinspelning. En studio för dans, yoga och andra rörliga aktiviteter – och så ett rum klätt i gröna draperier med tre svartvita porträtt på en av väggarna: Malala Yousafzai, Rosa Parks, Ai Weiwei.

– Det är personer som har förändrat världen och intrycket i det här rummet ska vara att ungdomarna också kan göra det, säger Fanny Jansson.

Fanny Jansson, ungdomsledare, visar upp blackboxen. Ett av alla rum för skapande på Kurage. Foto: Daniel Díaz

Tonårstjejerna väljer bort ungdomsgårdarna

Alma Rivarola Baraibar läser första året på gymnasiet. Innan Kurage startades fanns bara ungdomsgårdarna, men till dem slutade hon gå.

– Det är skillnad på Kurage och ungdomsgårdarna i Solna dit främst unga killgäng kommer för att spela fifa eller pingis och käka delicatobollar, säger Alma Rivarola Baraibar.

”Vi kan inte ge upp, utan måste jobba aktivt hela tiden.”

Fanny Jansson, ungdomsledare på Kurage

Många tonårstjejer i Solna söker sig inte till ungdomsgårdarna, de känner sig inte inkluderade. Machokulturen bland en del tonårskillar är en av anledningarna, berättar Alma.

– Jag har varit runt på ungdomsgårdarna i Solna. Det kunde slängas ut mycket homofobiska uttryck och det var folk som slutade gå, säger hon och fortsätter:

– Men machokulturen kan vara jobbig för killar också, att man alltid ska vara tuff och cool. Det är något som alla killar inte heller känner sig bekväma med.

Alma Rivarola Baraibar läser första året på gymnasiet och är en van besökare på Kurage: ”Det började med att jag dansade i studion, sedan drogs jag med på annat också.” Foto: Daniel Díaz

Kurage drivs som en kommunal verksamhet och beskriver sig själva som en mötesplats för unga med mänskliga rättigheter i fokus. Frågor som jämställdhet, antirasism, hbtq och miljö är centrala. Det ska finnas plats för alla, oavsett om du är tjej, transperson eller kille.

– Men vi kan ha separatistisk verksamhet ibland, där tjejer får ta den plats som ofta är självklar för killarna. Men vi vill också få killarna att förändra sin situation, säger Fanny Jansson.

Könsneutrala toaletter. Foto: Daniel Díaz

Verkar för unga tjejers välmående

I september visade svaren i Stockholmsenkäten, där flera av frågorna berör psykisk hälsa, att många tonårstjejer i Solna mår dåligt. Av tjejerna i årskurs två på gymnasiet har 6 av 10 svårt att somna. Varannan är missnöjd med sitt utseende.

Dessutom svarar var tredje tjej i årskurs nio att de blivit mobbade det senaste läsåret. Gemensamt för tjejer i både årskurs nio och två på gymnasiet är att varannan ofta känner sig ledsen och deppig utan att veta varför.

– Det är absolut något vi känner till. Vi utgår hela tiden från statistik och jobbar för att förändra den. Vår tanke när vi startade upp Kurage var att vara en mötesplats där den här målgruppen kan känna sig trygg, säger Fanny Jansson.

”Vi riktar oss främst till icke-binära och tjejer”, säger Fanny Jansson, ungdomsledare på Kurage. Foto: Daniel Díaz

För att öka unga tjejers välmående arbetar Kurage med olika projekt där den gemensamma nämnaren är skapande.

– Det finns studier på att det är läkande för ungdomar, säger Fanny Jansson.

– Vi har bland annat haft ett projekt som heter Stoppa pressarna, där vi jobbade utifrån konst och teater. Det handlade om skapa något utifrån sig själv utan press och är en bra övning som också öppnar upp för ungdomar att få vara sig själva.

Kurage ska vara en trygg mötesplats för ungdomar mellan 13 och 19 år i Solna, främst tjejer och transpersoner. Foto: Daniel Díaz

”En orsak är sociala medier”

Alma Rivarola Baribar tror att den psykiska ohälsan bland tjejer i hennes ålder till viss del kan bero på sociala mediers framfart.

– Det är en orsak tänker jag, den psykiska ohälsan har ju fördubblats bland unga de senaste tio åren. Det handlar också om ideal och att det är mycket press i skolan – man ska ha bra betyg och få ett bra jobb. Från alla håll blir det för mycket, säger Alma Rivarola Baraibar.

Fanny Jansson och Alma Rivarola Baraibar utanför lokalen på Raoul Wallenbergsskolan. Foto: Daniel Díaz

Genom att vara en mötesplats där den unga tjejer känner sig trygga, får stöd och uppmuntran, hoppas Kurage kunna bidra till att situationen för unga tjejer förändras.

– Där tycker jag att vi har en uppgift att prata öppet om situationen och att samarbeta med andra aktörer. För det finns fler än vi som jobbar för att det ska bli bättre, men det är viktigt att vi samarbetar för att få ut det bästa av det, säger Fanny Jansson och fortsätter:

– Vi kan inte ge upp, utan måste jobba aktivt hela tiden. Och vi kan jobba hur mycket som helst, men vi måste få stöttning också från alla håll och det måste prioriteras, säger Fanny Jansson.