Kupan på ICA Maxis tak ”bi-drar” till miljön

Skulle du kunna tänka dig att ha en bikupa på taket? Det gör i alla fall ICA Maxi, som köpt en bikupa av Viksjö-företagaren Gert Jansson, och satt upp på sin butik i Barkarbystaden. – Det är ett hållbarhetstänk som gör att man faller för detta, säger Gert Jansson.

  • Publicerad 12:45, 10 nov 2017

Det började med att  Viksjöbon Gert Janssons företag Biman satte upp en bikupa på Icas huvudkontor – sedan dess har allt fler Ica-butiker nappat, och i maj sattes en bikupa upp på Maxi Barkarbys tak.

Trots att Biman funnits de senaste fem åren är det först på senare tid som företaget verkligen börjat sätta fart.

– Från början var det en bisyssla, lustigt nog. Vi var nog för tidiga när vi började, men nu blommar det ut mer och mer, säger Gert Jansson.

Intresset för bin har ökat

Frågan om de bidöden har kommit upp på tapeten de senaste åren, och i takt med det även intresset för att husera bikupor. Samtidigt har fler företag börjat intressera sig för ”corporate social responsibility”, att ta socialt ansvar.

–Det här med pollinering är så viktigt, mänskligheten dör ju ut utan det. Kunskapen om det är en bidragande faktor till att det gått så bra. Det är ett hållbarhetstänk som gör att man faller för det här, säger Gert Jansson.

Även Järfälla kommun har köpt bikupor av Biman, som specialiserar sig på estetiskt tilltalande hus åt bikuporna. På Ica Maxi Barkarbystaden är det en liten röd stuga, men planer finns också på att göra bikupor i form av mjölkpaket.