Foto: Sacharias Källdén

Kungsholmsbors raska promenader minskar demens

Sedan tidigare är det känt att en stillasittande livsstil kan bidra till att du utvecklar demens. I en stor forskningsstudie på Kungsholmsbor har man nu även tagit reda på om takten på promenaden påverkar.

  • Publicerad 20:00, 5 mar 2020

En studie som följt Kungsholmsbor sedan 2001 har fyllt viktiga kunskapsluckor om hälsa och demenssjukdomar. Man har genom studien bland annat sett att utbildning tidigt i livet, ett fritt och aktivt arbete i medelåldern och en aktiv fritid kan ha en skyddande effekt mot demens.

I höstas publicerade Alzheimer's & Dementia en artikel från Kungsholmsstudien som även visar att långsammare promenadtakt (lägre än 0,8 meter per sekund) tillsammans med symptom av kognitiva nedsättningar kan öka riskerna för demens.

– Man har i tidigare studier sett att en långsamt gångtakt och nedsatta kognitiva förmågor har kopplingar till demens var för sig. Men nu har man sett att i kombination så ökar det risken ännu mer för att utveckla demens. Det visar att en allmänt bättre hälsa kan fungera som en skyddsmekanism mot demens, säger Erika Jonsson Laukka, forskare i Kungsholmsstudien "SNAC-K".

Mellan 2019 och 2021 pågår den sjunde omgången av Kungsholmsstudien. Man bjuder då in tidigare deltagare som varit med i studien men även hundratals nya deltagare, bland annat 600 stycken 60-åringar.

Pensionärsliv: Ett hav av möjligheter

En av deltagarna som varit med sedan start är den pensionerade arkitekten Anders Lundqvist, 78 år som bott på Kungsholmen sedan 1997. Han flikar in att stadsdelen på den tiden kallades för "Käppholmen".

– Jag har haft nytta av det där. De medicinska undersökningarna har tillsammans med Anders Hansen (kändisläkare, reds anm.) fått mig att tänka mer på hälsa och motion. Jag promenerar minst fem kilometer om dagen, går på seniorgym och tar bara socker till morgonkaffet, säger Anders och skrattar.

Foto: Sacharias Källdén

Förutom fysiken är humor, socialt umgänge och en aktiv fritid viktigt för hälsan enligt Anders.

– Jag umgås fortfarande mycket med vänner från universitetstiden, går på konserthuset, bio, seniorföreläsningar och reser mycket med min fru. Att man gör sådant har nog jättestor betydelse. Men det kan vara lite stressande också, nu finns ett stort hav av möjligheter till skillnad från när man arbetade och det fanns en struktur som begränsade vad man kunde göra, säger han.

Men ett öppet sinne och att inte oroa sig för mycket är Anders bästa tips.

– Allt fler av mina vänner får sämre minne, men vi garvar jättemycket åt varandra. Det är viktigt, menar han.

– Och om man är ute och handlar så kan man passa på att prata lite med expediten, det blir inga djupa samtal men att visa vänlighet är bra. Det får man oftast tillbaka.

Anders tycker att hans promenadtakt är lagom snabb.

– Men ibland tror jag att jag går väldigt snabbt och så helt plötsligt är det en ung tjej som går om mig, då kan jag bli irriterad, säger Anders och ler.

ENKÄT: Brukar du gå snabbt eller långsamt?

Foto: Sofie Axelsson

Anders Fall, Kungsholmen.
– Jag går snabbt, jag blir stressad av att gå för långsamt. Rätt som det är går jag 10 meter före personen jag promenerade med, säger Anders.

Foto: Sofie Axelsson

Elsa De Geer, 28, Kungsholmen.
– Jag brukar gå snabbt. Jag är lite rastlös och är ofta försenad, säger Elsa.

Foto: Sofie Axelsson

Lars och Barbro Irenius, Kungsholmen.
– Jag går ganska snabbt. Det har väl att göra med ens personlighet, säger Lars Irenius.

Kungsholmsstudien

Studier rörande äldre personers hälsa har utförts på Kungsholmsbor ända sedan 1987 på grund av att det då var det äldretätaste området i hela Sverige. Det första projektet (Kungsholmsprojektet) avslutades år 2000.

Den första studien fokuserade främst på äldre personer, i slutet av livet medan den pågående Kungsholmsstudien Swedish National study on Aging and Care in Kungsholmen (SNAC-K) har ett större åldersspann och fokuserar mer på faktorer som kan bidra till bibehållen hälsa i åldrandet.

Den pågående studien påbörjades 2001 och har följt över 3 000 äldre i stadsdelen, vissa upp till arton års tid under sju omgångar. Med 3-6 års mellanrum så genomför deltagarna en intervju, en omfattande hälsoundersökning, fysiska och kognitiva tester, med mera.

Visa merVisa mindre