Blenda Nkímyá slog igenom stort med låten "Funeral" som släpptes förra året. Foto: Läsarbild Joel Nkímyá

Kungsholmsbon Blenda hoppas slå utanför Sverige med ny låt

Kungsholmsbon Blenda Nkímyá hoppas på att slå internationell med nya singeln ”Options”. – Att låten släpps över hela världen känns helt overkligt, säger hon.

  • Publicerad 08:00, 28 mar 2020

27-åriga Blenda Nkímyá introducerades tidigt för musik genom sin pappa som spelade gitarr och sedan dess har den musikaliska resan fortsatt.

2016 släppte hon sin debutsingel ”Chill” och förra året slog hon stort med låten ”Funeral”.

Har stor prestationsångest

Nu väntar nya äventyr utanför Sveriges gräns när låten ”Options” släppts. Den är producerad av amerikanska skivbolaget Star Trak Entertainment som hon signades av förra året.

– Jag är väldigt stolt över projektet och har jobbat otroligt hårt i ett år för att det ska bli så bra som möjligt. Det är även en av mina favoritlåtar och att den släpps över hela världen känns overkligt.

Att signeras så tidigt i karriären av ett internationellt skivbolag är inte särskilt vanligt bland svenska artister. Och prestationsångesten är därmed stor.

– Det känns såklart jätteroligt och spännande, men jag är också nervös över att höra vad Sverige och resten av världen tycker, säger Blenda Nkímyá.

Tog en paus och laddade om

Vägen fram till nu har dock inte varit en dans på rosor. Under 2018 bestämde hon sig för att ta en paus.

– Allt gick så fort från att jag pluggade musik till att jag snabbt slängdes in i en ny värld när min första singel släpptes. Det gjorde att jag inte mådde så bra. Jag gick in i väggen och kände att om jag fortsätter så kommer jag att gå sönder, säger hon.

Fakta

Vem är Blenda Nkímyá?

Ålder: 27 år gammal

Bor: Flyttade till Kungsholmen för ett år sedan.

Född: Blenda är född och uppväxt i Vällingby. Hennes föräldrar flyttade till Sverige från Kongo innan hon föddes.

Utbildning: Pluggat jazz för 4–5 år sedan.

Familj: Hennes man Joel Nkímyá och hunden Lee.

Karriär: Debuterade med sin första singeln ”Chill” 2016. Därefter släpptes singeln ”Payday” 2018.

Hon har även gjort musik till den amerikanska versionen av tv-serien Skam. Förra året släpptes även låten ”Funeral” via bolag SION som hon driver med sin man Joel Nkímyá.

Nu: Signerades förra året av det amerikanska skivbolag Star Trak Entertainment som drivs av Pharrell Williams.

Nya låten ”Options” släpptes den 27 mars.

Visa merVisa mindre

Blenda Nkímyás kände även att hon behövde hitta sin musikaliska stil – vilket hon tycker att hon nu har gjort. Hennes föräldrar är från Kongo och flyttade till Sverige innan hon föddes – och rötterna därifrån har hon försökt influeras av i sin musik. Den nya låten ”Options” och EP:n som släpps senare i vår är en blandning av pop och rnb.

– Jag känner att jag hittat vad jag vill göra och att jag kan stå för mina texterna. Jag har också varit noga med att inte säga ja till allt, säger hon.

Vad handlar låten om?

Min pappa har alltid sagt till mig att jag ska tro på mig själv och att jag kan bli och göra vad jag vill. Med den här låten försöker jag att peppa andra att känna så.

Planen var att Blenda Nkímyás skulle åka till USA efter att låten släppts. Men på grund av coronaviruset blir hon kvar på Kungsholmen.

Hur är det att släppa en låt mitt i allt detta?

– Underhållningsbranschen behövs nu mer än någonsin. Det är många som påverkas och som är oroliga och vi kan uppmuntra människor med vår musik.

Fakta

Blendas bästa med Kungsholmen

– Jag tycker att det är väldigt lugnt och stillsamt här. Så Kungsholmen känns verkligen som hemma, säger hon.

Vilka är dina smultronställen på Kungsholmen?

– Jag hänger mest på Wilmer Kaffebar, men även på Meno Male när är familjen är över och man ska käka pizza och dricka vin. Jag gillar också grossisten Wijnjas som ligger på Bergsgatan. Jag är där och handlar väldigt ofta, säger Blenda Nkímyá.

Visa merVisa mindre