Lagt förslag. Den här ytan hade livats upp av ängsmark, menar Måns Tham. Foto: Victor Malmcrona

Kungsholmsbo vill skapa massor av ängar

Byt trötta gräsmattor mot ängsmark. Det tycker Kungsholmsbon Måns Tham som tagit fram ett förslag för att få oanvända ytor längs Norr Mälarstrand och Drottningholmsvägen att prunka.

  • Publicerad 15:00, 15 jul 2022

Sedan byggdes större vägar och längs dem blev det bara tråkiga kantytor

Det blåser friskt över Norr Mälarstrand. På gården utanför arkitekten och Kungsholmsbon Måns Thams port har några kvadratmeter gräsmatta gjorts om till ängsmark. Blommor, strån och humlor vajar i vinden.

– Det växer så det knakar. I går var det en vallmo, nu fem. Mycket humlor är det också, säger han.

Den lilla ytan som Måns anlade tillsammans med sina grannar är ett experiment som skulle kunna göras i större skala. Enligt det medborgarförlag han skickat in ska två kilometer gräsmatta – längs Norr Mälarstrand och Drottningholmsvägen – bli prunkade ängsmark.

– Väldigt få älskar mittremsor och vägkanter med platt gräs som är vanligt idag. Men böljande ängar, blommor, är det många som har starka minnen och känslor kopplade till.
Ängsblommor kan man dessutom plocka.

Kan livas upp. Bland annat gräsområdena vid Lindhagensplan innefattas av förslaget. Foto: Victor Malmcrona

Jobbtillfällen. Att slå ängsmarken hade kunnat bli ett sommarjobb, står det i förslaget. Foto: Måns Tham Arkitektkontor

Biologisk mångfald

Det handlar om ytor längs trafiklederna. Om de var ängsmark hade de också gynnat den biologiska mångfalden – varit spridningskorridorer för blommor och bin.

– De grönområden vi har här anlades av stadens bästa landskapsarkitekter och bildade långa, sammanhålla system. Sedan byggdes större vägar och längs dem blev det bara tråkiga kantytor.

– Som arkitekt är det kul att ta något som ses som ett problem och se vilka möjligheter de kan ge. Som vägarna, de binder ihop platser och kan därför användas för att binda ihop annat.

Ängar tar även bättre hand om regnvatten och håller marken mer sval än gräsmattor. Dessutom är de mer lättskötta.

– Gräsmattor måste klippas ofta, men ängar måste slås med lie en, två gånger om året. Det vore ett perfekt sommarjobb för ungdomar.

Sammanhängande. Totalt rör det sig om fyra hektar längs Norr Mälarstrand vid Rålambshovsparken och Drottningholmsvägen fram till Essingeleden som kan omvandlas. Foto: Måns Tham Arkitektkontor

Ett ängsprogram

Den här typen av förvandling passar sig inte bara på Kungsholmen, menar Måns Tham.

– Det finns massor av vägar i Stockholm där vi kan ha den här miljön. Vi borde ta fram ett ängsprogram för hela staden.

Stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) tycker att det är ett intressant förslag.

– Jag ser oerhört positivt på det och hoppas att det på något sätt går att förverkliga. Vi behöver mer grönska och biologisk mångfald i staden. Vi hade även gärna testat grönskande bullerplank längs Drottningholmsvägen.

Grönska. På kort tid har blommorna i den lilla ängsplätten utanför porten slagit rot. Foto: Victor Malmcrona