Tresor Singbo driver hjälporganisation Hope som hjälper utsatta barn i Kongo.

Kungsholmsbo vill hjälpa utsatta barn i Kongo

Vattenbrunnar och yrkesskola. Nu hoppas Lilla Essingebon Tresor Singbo på din hjälp för att starta en ungdomsmottagning i Kongo.

  • Publicerad 12:46, 27 apr 2015

När han var 13 år tvingades Tresor Singbo och hans familj fly från Demokratiska republiken Kongo, även kallat Kongo-Kinshasa, och de landade i Falköping. Men efter en resa tillbaka några år senare bestämde han sig för att starta hjälporganisationen ”Hope” som främst arbetar för utsatta barn i hemlandet.

– Min pappa arbetade för den dåvarande regeringen men blev skjuten så vi var tvungna att fly och kom till Falköping. Livet här skilde sig mycket från i Kongo, där måste man till exempel betala för skolan. Jag kände att jag ville göra något för att hjälpa barnen i mitt hemland, att göra någon skillnad. Så efter gymnasiet bestämde jag mig för att göra det här, säger Tresor Singbo som numera bor på Lilla Essingen.

"Vill utbilda och upplysa"

2011 samlade han ihop egna pengar, startade hjälporganisationen och skapade en ungdomsgård som första projekt. Det blev startskottet och sedan dess har de också genomfört projekt för vattenbrunnar och startat en yrkesskola för flera hundra elever i hemlandet. Nu är det senaste projektet att starta en ungdomsmottagning.

– Det är många tjejer som blir gravida tidigt eller som prostituerar sig för att få pengar. Vi vill bland annat upplysa om hur de kan skydda sig och att de inte är tvungna att prostituera sig. Vi vill utbilda och berätta för dem att livets mål inte bara är giftermål för att försörja sig och även ta med material för att hjälpa dem att starta företag och bli självständiga, säger Tresor Singbo.

Planeras att skickas i sommar

Projektet drivs i samarbete med Svenska kyrkan i Falköping, där Tresor Singbo växte upp, och just nu jobbar de stenhårt med att samla i nödvändiga saker för att kunna öppna ungdomsmottagningen. Planen är att skicka ner materialet i sommar.

– I första hand är det yrkesgrejer som kläder, vi har redan fått lite från Stockholms skolors ungdomsmottagning och vi ska få sjukhussängar av Capio i Göteborg och Carlanderska sjukhuset i Göteborg. Vi försöker nå ut i hela landet. Som privatperson kan man skänka kläder, skor, datorer eller mobiler, allt egentligen. Vi tar emot kläder och skor eftersom vi har som mål att öppna en secondhandbutik där vi kommer att anställa några av våra elever för att driva den, säger han.

Vill du skänka?

Vill du ge kläder, prylar eller kanske stödja organisationen ekonomiskt. Gå in på organisationens hemsida för mer information: www.hope-kinshasa.org

Organisationen har även lanserat en smyckeskollektion för att samla in pengar till projektet: https://www.etsy.com/shop/hope4kinshasa