Nordens Ljus startades 1984 av konstnären Björn Lindroth. Den ombyggda pråmen ligger förtöjd vid Kungsholms strand, där restaurangen Harö Krog huserar på övre plan.

Nu laddar kulturföreningen för en späckad höst där spelningar och flera konstutställningar finns på schemat. Dessutom har journalisten Ken Olofsson en samtalsserie där bland andra trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ska ”grillas” den 4 november.

Alla är välkomna

Ett årsmedlemskap kostar 1 100 kronor, då ingår alla evenemang.

– Men det är ingen stängd klubb. Gäster är välkomna, i mån av plats och efter föranmälan. Då kostar entrén 150 kronor, säger Marianne Hühne von Seth, pressansvarig.

Erkände jazzpianisten Leo Lindberg har i tio år kört de återkommande gigen ”Sista tisdan”. Där gästas han av andra band och solister men även spontana gäster från publiken.

– Jag är väldigt mån om att hålla den här grytan kokande. Det kommer även många som är yngre än jag, säger 28-årige Leo Lindberg.

Och att både locka tillbaka gamla medlemmar, men även nya och yngre, är något föreningen hoppas på.

Därför testar de även nya inslag som stand-up och bluesspelningar.

– Vi ser det här som en nystart. Vi vill ha ett brett utbud, det ska finnas något för alla, säger Marianne Hühne von Seth.

I brist på en större etablerad scen är det krogarna som står för livemusiken på Kungsholmen. Exempelvis nere vid Hornsberg kör Playitas och Pitchers spelningar med olika inriktningar.

På Mamadou på Sankt Eriksgatan, är det krogshow med etablerade duon Lise&Gertrud under hösten. Ett stenkast därifrån utökar At Kungsholmen på Hantverkargatan sin satsning på musik med konsertsöndagar.

– Det blir lite olika teman, allt från jazzkör till Beatles och svenska tonsättare, säger Henrik Ekelund, delägare på restaurangen och den som håller i musikdelen.

De startade krogen under pandemin och gjort livespelningar till sin grej. Framförallt är det en plats för deras musikaliska vänner under deras ”musikfredagar” – men flera kända artister som Plura, Magnus Carlsson och Mats Ronander har också gästat deras ”gigttisdagar”. Och fler ska det bli enligt Ekelund.

– Alla gäster tycks uppskatta musiken, många säger att det inte har funnits något sånt här på Kungsholmen, säger han.

Sedan Kungsholmens bibliotek och Internationella biblioteket slogs ihop har målet varit en stor programverksamhet vilket stoppades under pandemin. Men nu växlar de upp med bland annat författarbesök och i slutet av november invigs ”Franska hörnan”, ett samarbete med Franska institutet med en spektakulärt vr-konstverk där man får upplever hur det är att vara cirkusartist. Målet är även att internationella scenkonstkollektiv kan använda biblioteket som tillfällig bas.

– Vi vill att allt vi gör ska spegla vår internationella profil. Sedan är det roligt att hitta olika samarbeten, det vill vi fortsätta med, säger Erika Magnusson, programansvarig.

För barn och unga väntar sagostunder, inköpta föreställningar, filmfredagar, gratis läxhjälp och öppen verkstad i den nya ateljén. Dessutom har de kört igång ”Familjesöndagar”, ett samarbete med Kulturskolan, med olika aktiviteter och även konserter på några fredagar.

Det har tidigare föreslagits ett Folkets hus på Kungsholmen, är det ditåt ni vill gå?

– Absolut. Jag tänker att biblioteken som helhet är på väg ditåt. Det är många som vittnar om att det är viktigt att ha mötesplatser dit alla är välkomna. Biblioteken är en demokratisk mötesplats.

För detaljerat schema för aktiviteterna gå in på bibliotekets hemsida.

Antalet gallerier på Kungsholmen har ökat de sista åren, trots pandemin. På Celsiusgatan 2 finns numera Galleri Grip, på Hantverkargatan 18-20 har Galleri Helle Knudsen startat med flera kända konstnärer och vid Fridhemsplan finns ett pop-up galleri i ett skyltfönster. Även trotjänare som Galleri Lorentzon kör på för fullt

På Pershagen Gallery på Industrigatan 9 vädrar Rebecka Pershagen konstluft igen. De tvingades stänga tidigare under pandemin men har nu öppnat igen med Gudrun Stålnackes utställning ”Stockholm genom mina naivistiska ögon”.

Kultursuget hos Kungsholmsborna verkar vara stort enligt Pershagen som blickar framåt.

– Vår plan är definitivt att komma tillbaka storslaget. Möjligheterna är oändliga och det sker hela tiden att nya konstnärer hör av sig till oss.

Det råder full aktivitet på Pipersgatan 4 där två teatersällskap huserar med en egen scen. Teater De Vill har precis haft premiär för sin föreställning ”Flodhästen” (3-6 år) som ska spelas under hösten. Dessutom kör de fyra andra föreställningar på turné och ska ha en ny premiär i början av nästa år.

Teater Barbara hade premiär under pandemin för ”Historien om Bodri”, efter Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok om Förintelsen, men först nu är den igång på allvar med turné och ska spelas vid två tillfällen på Pipersgatan i höst. Sedan ska ”Vilse – ett förtrollande äventyr” (5-7 år) ha premiär 11 december.

Ett stenkast bort på Bergsgatan finns numera Fria Teaterns enda scen, efter nedläggningen i Högdalen. Teatern startade en insamling under pandemin för att klara hyran och även om läget är fortsatt tufft blickar de nu framåt enligt Birgitta Sundberg, konstnärlig ledare.

Där är det snart premiär för barnföreställningen ”Kivi & Drakdödaren”, för 4-7-åringar, som ska spelas från 22 november.

– Nu är vi på banan igen även om det är svårt. Vi är fattiga och kantstötta men nu ska det bli roligt igen. Nu finns det något att tänka på framåt och vi har flera föreställningar som är på gång, säger Birgitta Sundberg.