Kungsholmens enda museum flyttar

I oktober väntas Kungsholmens enda museum, Tullmuseet, läggas ner. Vårt Kungsholmen passade på att ta en tur bland smuggelsprit och elefantfötter innan museet flyttar – till webben.

  • Publicerad 12:00, 23 jan 2015

I Tullverkets lokaler på Alströmergatangatan ligger Kungsholmens enda museum – Tullmuseet – där man kan se Tullverkets verksamhet i Stockholm genom historien. Uppbyggda miljöer och scener visar exempel på Tullverkets olika funktioner och i montrar längst väggarna kan man se exempel på uppfinningsrika smugglingsmetoder som använts genom tiderna.

Viktig del av samhället

Alla kanske inte vet vad Tullverket egentligen fyller för funktion i Sverige. Det grundades 1636 men redan innan dess fanns elva stycken tullportar runt Stockholm där man tog in tullavgift på importerade varor. I dag känns flera av de platserna igen på namnen som Hornstull, Skanstull och Roslagstull även om tullportarna är borta sedan länge.

– Jag tror inte alla vet exakt hur tullverksamheten ser ut men den är en viktig del av alla samhällen och har alltid funnits i alla länder. Tullmuseet är viktigt för det ger en samlad blick på tullverksamheten från start, och ger också en liten inblick i hur samhället sett ut. Som stockholmare får man klart för sig hur delar av staden fått sina namn och varför de ligger där de ligger. En liten bit svensk historia helt enkelt, säger Åke Samuelsson, chef för Tullmuseet och anställd vid Tullverket i 40 år.

Tullavgifter

Tidigare spelade Tullverket en stor roll i stockholmarens vardagsliv. Alla varor som beställdes från utlandet togs in till Tullverket för kontroll: vägning, mätning och eventuell kemisk analys i Tullverkets eget laboratorium, innan de kunde hämtas ut mot en tullavgift i Tullverkets lokaler. Detta system avskaffades 1974 och i dag är en av Tullverkets huvudsakliga uppgifter att förhindra smuggling.

Uppfinningsrika smugglare

På museet kan man se att detta varit en viktig uppgift genom alla tider då uppfinningsrika smugglare kommit på diverse metoder för att föra in olagliga varor i landet. I montrar kan man se flaskor och behållare i alla former som skulle monteras på kroppen för att smuggla in sprit. Där finns också böcker, tavlor, skor och brödlimpor som använts som behållare för olagliga droger. Man kan också se ett urval av mer eller mindre märkliga varor som beslagtagits i tullen, en elefantfot och en gigantisk sköldpadda är några exempel.

Blir webbmuseum

Men vill man se Tullverkets historia i museiform gäller det att passa på innan oktober då museet ska läggas ner. Det saknas ekonomiska medel för att hålla i gång museet och därför måste det stänga som en del av kapade kostnader i Tullverket och en flytt av myndighetens huvudkontor.

– Föremålen kommer integreras i nya det huvudkontoret så det blir en sorts intern utställning, men den kommer inte vara tillgänglig för allmänheten, berättar Åke Samuelsson.

Fler föremål på webben

Däremot är det inte helt omöjligt att se föremålen då man planerar att starta ett webbmuseum. Där kommer de nuvarande föremålen från Tullmuseet finnas samlade men också föremål som i dag ligger magasinerade.

– Man kommer alltså kunna se ännu fler föremål och dessutom göra det hemifrån. Det är viktigt att de fortfarande finns att se. Det är ett svenskt kulturarv om än smalt, säger Åke Samuelsson.

Tullmuseet stänger i oktober

Museet grundades 1927 och kommer stängas ner i oktober 2015.

Museet hade runt 5 000 besökare förra året.

Adress: Alströmergatangatan 39.

Öppet tisdagar, onsdagar och söndagar 11–16.

Guidade visningar ges onsdagar och söndagar klockan 13 och tar 45-60 minuter.

Både inträde och visning är gratis.

Visningar för större grupper och på engelska kan bokas mot avgift.

Visa merVisa mindre