KONSTRUNDA. Delar av konstnärsgänget som ställer ut sina alster under konstrundan. Foto: Pressbild

Kungsholmens egna konstrunda firar 5 år

Mängder av målningar, smiden, textil- och träfigurer gjorda med motorsåg. Kungsholmens egna konstrunda firar fem år med större variation än någonsin.

  • Publicerad 15:39, 1 sep 2020

För fem år sedan startade Konstföreningen 12 Broar sin första konstrunda på Kungsholmen, sedan dess har den växt och breddats för varje år. I år är inget undantag enligt textilkonstnären Camilla Skorup som varit med sedan starten. I år medverkar 23 konstnärer.

– I år kommer jag till exempel vara i Svenskfinska skolan där jag kan visa upp långa textilier för offentlig miljö. Där kommer även en konstnär (Åke Persson) visa upp sina träfigurer som han karvar ut med motorsåg och yxa. Vi kommer även använda Kungsholms kyrka som utställningslokal och de ska ha en konsert på kvällen som speglar konsten. Sedan kommer Britt-Ingrid Person, BIP, vara med som är känd för sina skulpturer som står lite varstans i Stockholm, säger hon.

Stefan Peterson är ny för i år och ser framemot medverkan.

– Det ska bli jättekul. Framförallt att få vara i sin egen ateljé så de som följer mig på sociala medier kan få kolla hur det ser ut, säger han.

Nytt för i år är även att de i större grad ska använda sociala medier och qr-koder för de som vill ta sig runt ön i konstens tecken. Där kommer även varje deltagande konstnär att presenteras närmare fram till konstrundan.

För de som vill kommer det likt tidigare år hållas en samlingsutställning på Courtyard by Marriot med ett verk från alla medverkande där man även kan hämta fysiska exemplar av kartbroschyren. Ett begränsat antal personer kommer släppas in samtidigt där, samt på vardera utställningsplats på grund av coronapandemin.

– Vi brukar ha cirka 500 besökare per ateljé, men det är viktigt att vi kan locka folk även till de som ligger lite i ytterkransen, säger Camilla Skorup.

– Det vore kul om det här kunde växa för varje år, så att Kungsholmen kan bli en konstnärsholme. Men sånt tar tid, säger Stefan Peterson.

Konstrundan

När: 19-20 september, alla ateljéer har öppet klockan 11-16 båda dagarna. Samlingsutställning på Courtyard by Marriott, Rålambshovsleden 50.

Hur: Besök samlingsutställningen för karta och mer information. Eller gå in på konstföreningens digitala kanaler, sök Konstföreningen 12 broar på Facebook eller Instagram.