FÖRBJUDS? Grönblå majoriteten vill utreda ett lokalt förbud för vattenskotrar vid Hornsberg. Foto: Linda Gren (genrebild/arkvibild)

Kungsholmen vill förbjuda vattenskotrar vid Hornsberg

Den grönblåa majoriteten i stadsdelsnämnden vill utreda fler åtgärder för att stoppa vattenskotrar vid Hornsbergs strand.

  • Publicerad 09:32, 17 jun 2020

Det har varit en stökig start under den första sommarvärmen vid Hornsbergs strand, enligt stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L).

I måndags var han i Hornsberg för ett platssamverkansmöte tillsammans med representanter för trafikkontoret och polisen, företag samt boende.

När det gäller exempelvis trafiksituationen kan staden bestämma själva, och där utlovas förbättringar på gågatan i form av exempelvis fler farthinder.

Men den grönblå majoriteten i stadsdelsnämnden vill se fler åtgärder för att öka "trivseln och tryggheten" i området enligt en ny skrivelse. Bland annat har de gett order om att förvaltningen ska kolla på möjligheterna att införa ett lokalt vattenskoterförbud på Ulvsundasjön, Karlbergskanalen och Klara sjö.

Stadens plan mot badträngseln i sommar

Det, samt att uppvakta regeringen om krav på förarbevis för vattenskotrar, är något som Liberalerna tidigare föreslagit och ska nu driva frågan hårdare nu när de får vara med och bestämma enligt Jonlund.

–  Vi måste ta reda på det och köra de förslagen i botten, för att få veta vad vi kan eller inte kan göra. Det finns liknande lokala förbud på andra håll i landet, men det är inte helt klart om rådande regelverk tillåter det så det måste vi reda ut, säger han.

– Jag förstår frustrationen hos de boende. Det funkar ju bra när sjöpolisen och kustbevakningen är där, förarna är ju ögontjänare.

Kan bötfälla

Även med ett förbud så krävs det övervakning av sjöpolis och kustbevakning, precis som idag när det gäller fortkörning. Där är det som alltid en fråga om resurser kring hur ofta de kan vara på plats och bevaka. Men ett förbud skulle göra deras jobb enklare menar Jonlund.

–  Då kan de bötfälla alla de ser så fort de kommer dit. Det är det som är grejen. Som det är nu kan de låtsas puttra i fem knop när sjöpolisen är där.

Tillkommande beslut

Under gårdagens stadsdelsnämnd tillkom även ett uppdrag till stadsdelsförvaltningen att ureda möjligheterna för hävt badförbud och utökad bojspärr längs Hornsbergs strand.