STOPP. Kungsholmens stadsdelsnämnds ordförande Rasmus Jonlund (L) uppmanar anhöriga att inte besöka servicehus eller äldreboenden. Foto: Per Brandt/Mostphotos

Kungsholmen inför besöksstopp även på servicehus

Kungsholmen har nu infört besöksstopp på både äldreboenden och servicehus för att stoppa smittspridningen av covid-19.

  • Publicerad 11:16, 17 nov 2020

I takt med att smittspridningen har ökat har den även på nytt letat sig in i vård- och omsorgsboenden på Kungsholmen med bekräftade smittade på flera boenden. Därför tog stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) beslut att inför ett tillfälligt besöksstopp på tio dagar redan i november, vilket har förlängts och nu har även staden centralt gått på samma linje.

Klart: Stockholm inför nytt besöksstopp på boenden

Men Kungsholmen har dessutom nu infört ett besöksstopp även på servicehusen Pilträdet och Fridshemmet, till en början till och med 30 november, enligt ett beslut från nämndordföranden.

– Vi ser även att vi behöver skydda våra äldre på servicehusen och tar alla beslut i samråd med Smittskydd Stockholm. Nu har vi satt till sista november men det ser tyvärr inte ut att kunna lätta efter det. Det är sorgligt för vi vet att det var tufft för äldre och anhöriga i våras, men verkligheten är så här, säger Rasmus Jonlund.

Träfflokalen Baltzar och Gläntan håller dock öppet tills vidare, dock krävs föranmälan och maxantal är satt till åtta deltagare i enlighet med rådande restriktioner.

Den senaste tiden har det skrivits om besöksstoppen och att de strider mot lagen enligt Socialstyrelsen, hur ser du på det att ni nu inför det även på servicehusen?

– Det är inget förbud och vi har ingen makt att stoppa anhöriga så vi bryter inte mot lagen. Men det är en väldigt stark rekommendation och vår förhoppning är att man följer det av hänsyn till sina anhöriga, andras anhöriga och personalen. Jag har haft en del kontakter med anhöriga som beklagar det här, men de förstår samtidigt bakgrunden. Vi vill såklart så fort som möjligt slippa det här, men det ser ut att bli en mörk och dyster vinter.