Kungsholmen får unika kolonistugor – kolla bara här

Om en dryg vecka får Karlbergs-Bro koloniområde på Kungsholmen tre toppmoderna kolonistugor. ”Det blir ett out of the box-tänk” säger koloniföreningens ordförande om de unika konceptsugorna.

  • Publicerad 15:34, 9 dec 2015

Det är arkitektstudenter på KTH som ritat de tre första kolonistugorna som alla är nio kvadratmeter stora och snart är färdigbyggda. Besiktningen är den 14 december och tanken är att de ska lyftas på plats den 18 december, till en provisorisk plats vid en före detta lekplats vid Karlbergs-Bros kolonistugeområde på Kungsholmen.

– Vi har lekt lite med att göra världsrekord och har utgått från tre tema, det smartaste, det mest prisvärda och det hus som håller längst, säger Anders Berensson, lärare på KTH.

Unikt projekt

Vilka som flyttar in är redan klart.

– Ja de har stått i vår kö, säger Fredrik Hammar, som är ordförande i koloniföreningen.

Tanken är att det ska bli fem stugor till. Vem som ska få utforma dem är inte klart. Men 2017 är det tänkt att de också ska vara på plats men då till den del där det i dag finns några byggbaracker.

Projektet är helt unikt i innerstan. Det har inte byggts nya kolonilotter i innerstan på hundra år.

De nya kolonistugorna lyfts på plats med kran den 18 december, till Koloniföreningen Karlbergs-Bro på Kungsholmen.

Ytterligare fem stugor byggs i ett senare skede och ska vara klara 2017.

Det är första gången på hundra år som det byggs nya kolonilotter i innerstan.

Visa merVisa mindre

Arkitektureleverna som gjort bild och hus

"Det smarta huset": Bettina Koch, Eric Bölin, Eve-Marie Cadet, Helene Broström, Jacob Star, Carl Liljeblad, Marine De Champs, Chenlu Wei.

"Det prisvärda huset: Alessio Calantropio, Anna Hansson Brusewitz, Eva Nyberg, Georg Bothén, Hanna Heinze, Ivette SoléTasias, Jose Moreno, Mahya Javaheri.

"Huset som håller längst": Ana Ballester, Anna Lagercrantz, Emma Hellström, Eva Dahlbäck. Isabelle Lindblad, Joaquin Coronas, Kristoffer Dahl, Petter Vitestam.

Visa merVisa mindre