Rektor Heli Lindström har sett anmälningarna minska rejält de senaste åren. Foto: Melina Reid

Kungsholmen bryter trenden

Anmälningarna ökar i hela stan – men inte på Kungsholmen. Här har antalet ärenden i Skolinspektionen minskat med elva fall på ett år. – Vi försöker fånga upp problemen tidigt, säger Heli Lindström, rektor på Sverigefinskaskolan som gick från åtta till noll anmälningar på två år.

  • Publicerad 06:15, 5 jun 2018

Anmälningarna till Skolinspektionen har ökat markant i Stockholms stad – och innerstans rektorer vittnar om utredningar som slukar resurser. På Östermalm ökade antalet ärenden till myndigheten med 40 procent på bara ett år.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningarna ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


Men Kungsholmen är stadsdelen som går mot strömmen. Här har antalet anmälningar och ärenden gått från 39 till 28 mellan 2016 och 2017.

”Tycker inte om att skryta”

På Sverigefinska skolan på Kungsholmen har anmälningarna och ärendena minskat allra mest – från åtta till noll på två år. Rektor Heli Lindström är nöjd, men tycker att det är för tidigt att slå sig för bröstet.

– Jag brukar inte tycka om att skryta. Självklart har jag märkt att anmälningarna gått ned, men jag vet också att skolans verksamhet handlar om människor och att man måste vara ödmjuk, säger hon.

Sedan skolan anmäldes åtta gånger under 2015 (flest i Kungsholmen) har de intensifierat sitt arbete inom elevhälsan, berättar Heli Lindström. Skolan har också förändrat arbetet för barn med särskilda behov, till exempel med hjälp av mindre studiegrupper.

– Vi har en grundsyn som alltid är i fokus, att det inte är eleven som är problemet utan att skolan och eleven delar på de hinder som finns. Det är ett väldigt omfattande arbete som tar tid, men som hjälper oss att fånga upp problemen tidigt.

Få högljudda kritiker

Hon upplever att kritiken mot skolan har ökat bland både föräldrar och i samhället i stort – men att det är få personer som står för den mest högljudda kritiken.

– De som är missnöjda brukar vara väldigt kritiska. Ibland kan det vara tre föräldrar som sysselsätter en lärare fyra kvällar i veckan. Det bästa är om man kan prata och komma överens innan missnöjet blir så stort.

Fakta

Så många ärenden hamnar i Skolinspektionen

2017

Antal ärenden: 28

Beslut: 26

Antal förelägganden/kritik: 6

2016:

Antal ärenden: 39

Beslut: 39

Antal förelägganden/kritik: 7

2015:

Antal ärenden: 39

Beslut: 39

Antal förelägganden/kritik:: 4

Källa: Skolinspektionen
Visa merVisa mindre