Hundratals får går sommartid på bete på Djurgården. Foto: Arkivbild/Åsa Sommarström

Kungens får störs av den höga musiken på nätterna

Inte bara grannar märker av rejven i det gröna. Hundratals får, hästar och kor går på bete på Djurgårdens gröna marker, och far illa av den höga musiken, enligt Djurgårdsförvaltningen.

  • Publicerad 16:00, 19 aug 2020

– Den senaste tiden har det varit mer eller mindre organiserade fester varje helg vid badplatserna och i skogen. Vi tycker att det här är hänsynslöst mot omgivningen, säger Magnus Andersson, slottsfogde vid Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Musiken från rejven på Djurgården hörs på flera kilometers avstånd. Och även Djurgårdens vilda djur samt kor, hästar och får som går utomhus på sommaren far illa av den höga musiken på nätterna, enligt Magnus Andersson.

Fåren kallas ”Kungens får”, men kungen är inte den som äger eller tar hand om dem, utan Djurgårdsförvaltningen hyr fåren från privata ägare.

”Skadegörelse och drogförsäljning”

– Festerna stör både människor och djur, och i släptåg kommer nedskräpning, skadegörelse och drogförsäljning. När det är torrt blir det också en ökad risk för bränder. Det är trevligt med många besökare i parkerna dagtid, men nattetid blir det lätt ett problem, säger Magnus Andersson.

Försöker hindra

På grund av rejven försöker Djurgårdsförvaltningen med bommar, diken och stenar försvåra för fordon att köra in i grönområdena med ljudutrustning.

Man försöker också samarbeta med polisen och hålla kontakt med allmänheten för att få reda på var festerna hålls.

– Det här viktigt att vi är många som rapporterar. När det fungerar som bäst kan polisen komma ut tidigt, men så är det inte alltid, där kan det bli bättre, säger Magnus Andersson.