Kungen och drottningen invigde Folke Bernadottes bro och passade på att lämna blommor vid Bernadottes byst. Foto: Olle Anrell

Kungen invigde gudfaderns bro på Djurgården

Efter många års väntan kan du nu gå mellan Gärdet och Djurgården på Folke Bernadottes bro. En bro som Mitt i:s läsare var med och döpte en gång i tiden.

  • Publicerad 16:34, 17 sep 2019

Kungen och drottningen invigde på tisdagen den nya bron som ska binda ihop Gärdet (Museiparken) med Djurgården (Rosendal).

Djurgården är Skandinaviens största resmål med 15 miljoner besökare om året, och då tycker kungen och Kungliga Djurgårdsförvaltningen (KDF) att det behövs fler sätt att ta sig dit.

– Turismen växer och kärleken från stockholmarna består. Men för att ta emot alla besökare måste vi tänka långsiktigt och värna om den här unika miljön. Det måste vara smidigt för besökarna att komma till parken, sa kungen på invigningen av gång- och cykelbron.

Så här ser nya bron under – roddare och mindre båtar kan köra under den. Foto: Olle Anrell

Planerat i tio år

I tio år har KDF haft planer på en bro vid den aktuella platsen, men först nu gick den att finansiera och bygga. 40 miljoner har bron kostat och länsstyrelsen står för 10 av dessa – KDF för resten.

– Det känns jättekul. Det har varit en lång väg hit, men nu är vi i mål, säger slottsfogden Magnus Andersson som säger att bron ska hjälpa att sprida besökare över hela ön.

Folkes dödsdag

17 september 1948 sköts Folke Bernadotte till döds i Jerusalem. Bron invigdes alltså på dödsdagen av kungens gudfar som bodde på Dragongården (i dag en del av Kinas ambassad) en bit från den nya bron. Folke Bernadotte har sedan tidigare en byst där bron nu finns.

– Efter hans insatser under andra världskriget blev Folke Bernadotte FN:s första internationella medlare. Han var en sann brobyggare, sa kungen och fortsatte. Så det är inte bara en bro mellan norr och söder, utan en länk mellan vår historia och framtiden.

Ni läsare kom med namnförslag

Och namnet ligger faktiskt Mitt i Östermalms läsare till stor del bakom.

– Vi tyckte det var ett passande namn och det var egentligen ett förslag från läsarna i er tidning, säger Magnus Andersson apropå en namntävling i Mitt i 2015 där ni läsare skickade in namnförslag.

Bra rull

Och många ville testa nya bron direkt på tisdagen. Lisen Hönig var en av de första att gå över bron tillsammans med sönerna Sigge och August. ”Bra rull” var hennes omdöme när hon körde vagnen framåt.

Lisen Hönig med Sigge och August testar Folke Bernadottes bro. Foto: Olle Anrell

– Vi skulle till Tekniska museet och hamnade här av en slump. Men det är superbra att man kan komma till Skansen den här vägen också, säger Lisen.