Kungen impad av arbetet mot våld i Norsborg

Flaggan var hissad i topp när kungen, Carl XVI Gustaf, kom till Karsby International School i Norsborg. Här fick han höra om hur skola, polisen och socialtjänst jobbar förebyggande mot våld och mobbning. – Innan vi började skrev jag 5-7 anmälningar om kränkningar i veckan, nu skriver jag 1-2 i månaden berättade Jorjet Barelias, lärare i klass fyra.

  • Publicerad 09:48, 27 mar 2017

Skolans yngre barn mötte med flaggor och presenter på skolgården när kungen anlände till Karsby International School tidigare Kärsbyskolan klockan 11 på onsdagen. För en del barn blev det en insikt i att en kung också kan bära vanlig grå kostym och ha glasögon.
– Jag trodde att han skulle vara större och bära krona på huvudet, sade förstaklassaren Preclous.

Läs också: Kungen träffade två prisbelönta poliser före skolbesöket

Kungen fick presenter när han kom till skolgården.

Inne i klass fyra på skolan var stämningen sedan spänd och förväntansfull innan kungen steg in i klassrummet efter att först ha talat med rektorn Jan Jönsson om skolan och dess utmaningar.
– Polisen hade valt ut att visa skolan för det våldsförebyggande arbete som sker här tillsammans med polis, räddningstjänst och socialtjänst, säger rektorn Jan Jönsson till Mitt i Botkyrka Salem.
– Kul att vara här sade kungen när han först klev in i klassrummet.

Kungen satt ned bland eleverna och lyssnade.

I klass fyra fick kungen höra om arbetssättet ”Tåget” som tilldrar sig intresse på riksnivå. Arbetet involverar både skolpersonal, elever och föräldrar.
– De här eleverna har varit med och skapat det som heter Tåget och har satt ord på vad vi vuxna behöver bli bättre på. Vi utbildar all skolpersonal i hur de kan arbeta våldsförebyggande, jobbar med barnens styrkor och lärarna håller i särskilda lektionsupplägg. Syftet är att utmana normer och skapa förändringsagenter , det vill säga elever med stort civilkurage men också ge föräldrarna stöd i deras roll, sade Mantha Kasagianni från socialtjänsten till kungen som nu tagit plats i en skolbänk tillsammans med eleverna.

Läs också: Prins Daniel duktig i quiz om Botkyrka

Kungen sjöng ”ja må hon leva”

Barnen förklarade för kungen vad en förändringsagent är.

– En förändringsagent ska inte titta på utan försöka stoppa bråket och hämta en lärare, sade Lina som var ett av barnen som räckte upp handen.
Och enligt läraren Jorjet Barelias har arbetet på skolan verkligen burit frukt.
– Innan vi började skrev jag 5-7 anmälningar om kränkningar i veckan, nu skriver jag 1-2 i månaden, sade Jorjet Barelias.
Kungen ställde sedan några frågor om arbetet innan han drog igång ”Ja må hon leva” till en Kinora Aybar som fyllde 11 år.

Sedan fick kungen själv frågor av barnen. Muhammed frågade om kungen har några personer att anförtro sig till vid problem.
Har kungen en trygg bas?
– Jag har min familj till att börja med, men också många goda vänner som jag kan fråga om råd. I ert fall kanske ni kan fråga era klasskamrater eller om det är en svårare fråga gå till en förälder eller till och med en kompis förälder – ibland kan det vara enklare, svarade kungen.

En elev föreslog klassfoto. Och så blev det.

Niorna är mentorer på skolan

Sedan gick kungen vidare till en annan klass för att höra om skolans mentorsprogram ”Mentors in violence-prevention”. Niorna och mentorerna Shireen Ismael, Alisha Arif och Nikolas El-Hayek håller vanligtvis i pass för yngre elever men nu gav de kungen en introduktion i ett pass om normer kring manligt, kvinnligt och könsroller.
– Det kan handla om allt från vilken typ av kläder du bär, vad du förväntas arbeta med och hur de olika könen förväntas visa känslor, berättade eleverna och mentorn Shireen Ismael.
Kungen fick därefter se en film och sedan delta i en workshop om förväntningar på män och kvinnor tillsammans med eleverna.

Läs också: Förslag på busslinje Fittja – Bromma med Slagstafärjan

Mentorerna Shireen Ismael, Alisha Arif och Nikolas El-Hayek