Support. Kungen stöttar Gröna Lunds planer. Foto: Peter Knutson / Sacharias Källdén

Kungen backar Gröna Lunds utbyggnad

Gröna Lunds planerade storsatsning har mött en hel del motstånd. Men nu får nöjesfältet stöd – från kung Carl XVI Gustaf.

  • Publicerad 10:46, 12 nov 2019

Nöjesfältets planerade utbyggnad tar plats på Falkenbergsgatan, norr om Allmänna gränd, på mark som i dag används som parkeringsplats och som till stora delar redan ägs av Gröna Lund. Men i planerna ingår även en strandremsa som delvis ägs av Stockholms kommun och delvis av kung Carl Gustaf genom Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Nu skriver Expressen att kungen är positiv till nöjesfältets satsning. 

Efter kritiken: Gröna Lund får inte bygga lika högt

– Vi tycker att den här långa processen, som pågått under nästan ett decennium, har lett fram till ett bra förslag som vi tror kommer vara väldigt uppskattat när det genomförs. Som gör att den här dystra parkeringsplatsen försvinner och ersätts av ett återskapat nöjesfält. Det var ju nöjesfält på platsen för länge sedan, säger Magnus Andersson, slottsfogde vid Kungliga Djurgårdsförvaltningen, till tidningen.

Nu hårdnar kampen om Djurgården

Detaljplanen innehåller en ”strandpromenad” för allmänheten på en brygga som anläggs på pontoner i vattnet. 

– På det här sättet sträcker sig strandpromenaden hela vägen runt kvarteret, även runt spårvagnshallen. Och det blir en sammanhängande strandpromenad från Allmänna gränd och i praktiken ända bort till Djurgårdsbron. Vi tycker att det är två flugor i en smäll. Strandpromenaden på bryggan kommer vara öppen året om och strandpromenaden hos Gröna Lund kommer vara öppen åtminstone halva året, säger Magnus Andersson. 

Föreningarna Förbundet för Ekoparken, Djurgårdens hembygdsförening och Stockholms sjögård är dock kritiska till planerna och vädjar till kungen om att förhindra Gröna Lunds planer.

DEBATT: Kungen, ge inte stranden till Gröna Lund