Kungafamiljen kommer till Kärrtorp

Unga får prata och ta ställning om Sverige och flyktingsituationen när Turteatern gästas av ”Kungafamiljen”, en föreställning av Enskededalenbon Dag Andersson.

  • Publicerad 15:15, 11 maj 2016

Turteatern i Kärrtorp gästas av föreställningen ”Kungafamiljen” som vänder sig till barn i 9-12 årsåldern. Det är Shake it Collaborations och Dag Andersson från Enskededalen som ligger bakom idén.

– Vi ville göra något lokalt och vi har länge pratat med Turteatern om att ha ett samarbete, säger han.

Dag Andersson beskriver att hans roll i föreställningen är att vara som en piratbyråkrat som försöker utreda situationen i Sverige tillsammans med de unga– och också försöka komma fram till en lösning. Stort fokus ligger på att förklara hur flyktingsituationen ser ut och hur det politiska klimatet ser ut i Sverige i dag.

– Det handlar om att Sverige befinner sig i en kris, som flyktingkrisen, och i föreställningen säger jag att det handlar om en moralisk kris. Jag förklarar hur läget är för barnen och sedan får de själva ta ställning.

Att göra teater för mellanstadieungdomar kändes självklart.

– I den här åldern känner man ett stort engagemang. De får sitta och verkligen hänga med, men jag gör det pedagogiskt. Samtidigt är det också en föreställning där de inte ska bli behandlade som barn som inte förstår, säger Dag Andersson.

Föreställningen består till större delen av ett samtal. Men för att få in det lokala har Dag Andersson gjort intervjuer med familjer i Bagarmossen och Enskededalen om deras syner på Sverige i dag, något som kommer att visas upp under föreställningen.

– Jag har också intervjuat folk på Kärrtorps torg och Enskededalens torg för att få den lokala synen på Sverige, säger Dag Andersson.

Varför heter föreställningen ”Kungafamiljen”?

– Vi har resonerat så att eftersom regeringen har bestämt sig för att stänga gränserna, så kanske kungen kan visa vägen för folk eller öppna upp sina slott för flyktingar på samma sätt som påven har gjort. Hur som helst är vi ju långt ifrån en kris för Sverige. Det är flyktingarna som har en kris, inte vi, säger han.

Helgen som var gavs en föreställning, och de som missade den får en ny chans nu till helgen.