Kung Saga krossar fördomar med dans och musik

Eleverna på Kung Sagas gymnasiesärskola vill krossa fördomar med hjälp av musiken. Och snart når de ut till en stor publik som mellanakt i Funkismello. – Jag vill att de ska få en riktig käftsmäll när de hör låten, säger eleven Kristin Kamrén Lundström.

  • Publicerad 17:12, 29 mar 2016

– Stå stilla i 10 sekunder, sen bara kör ni!

Det är gråkall tisdagsmorgon och ute på torget vid Telefonplan står ett gäng ungdomar och dansar för glatta livet. Mittemot dem står koreografen Tove Sahlin och instruerar samtidigt som filmaren Maja Borg filmar. Det är dags för musikvideoinspelning för eleverna på Kung Sagas gymnasium.

Den 25 april ska de vara mellanakt i Funkismello på Cirkus, en Melodifestival särskilt för dem med funktionsskillnad. Dagens video ska agera bakgrund när de uppträder med sin nya låt ”Olika är viktigt”.

– Vi uppträdde på Danderyds kulturfestival i Höstas, då var det någon som såg oss och tipsade om oss, säger Klara Borg, skolledare på Kung Saga.

Också på allvar

Texterna till de tre låtarna har eleverna skrivit. Texter om delaktighet i samhället, arbetsmarknad och makt. För hela Mellogrejen är inte bara skoj, utan också rätt mycket allvar. Som låten ”Du och jag världen”.

– Den handlar om makt. Om att vi ska få rättigheter och få jobba med det vi vill och inte bli diskriminerade. Folk tror att vi inte kan saker bara för att vi har en funktionsskillnad, vi förväntas vara så dumma som folk tror att vi är. Många har så jävla mycket fördomar. Jag vill att de ska få en riktig käftsmäll när de hör den här låten, säger Kristin Kamrén Lundström, 18 år.

– En textrad går ”Jag är ingen fågel, jag vill inte sitta i någon jävla bur”, så är det ju mycket idag, kommunen ger en en placering. En person med funktionsskillnad har inte samma möjligheter att välja som andra, säger Rebecka Malmqvist, rektor på Kung Sagas gymnasium.

Ifrågasätter dansens villkor

Efter en stund går inspelningen vidare till en ny plats, Konstfack. Kontrasten mellan svarta hipstermössor, konstprojekt och elevernas totalt frigjorda dans är slående, men det hejas glatt.

Koreografen Tove Sahlin har jobbat med eleverna sedan i februari med projektet Kroppsfunktion. Och nu blir projektet en del av bidraget till Mello.

– Projektet handlar i grund och botten om att ifrågasätta vad som är dans och vilka kroppar som får synas. Jag ville göra ett dansprojekt där dans är allas, där det inte är elitistiskt.

”Det bästa är dansen”

Med eleverna på Kung Saga har hon jobbat mycket med skakningar som en del av koreografin.

– Man skakar när man är nyfödd, när man har sex och man kan skaka om man till exempel har en cp-skada. Det här är långt ifrån att dansa rakt och ”rätt”, det är såhär man dansar när man släpper allt, som när man skakar loss klockan fem på natten på klubben, säger Tove Sahlin.

Iförda neonfärgade tishor och med hörlurar i öronen, alla med sin egen musik, skakar eleverna loss bland Konstfacks konstprojekt.

– Det bästa med det här är att dansa, att skaka! Tisdag är min bästa dag för då får man dansa, säger My Edberg, 18 år.

Kung Saga

Kung Saga gymnasium är en fristående estetisk gymnasiesärskola som har
individuellt och estetiskt program.
Skolan som har 36 elever startade 2012
i Gamla stan, men sedan hösten 2013 ligger den i Midsommargårdens lokaler vid Telefonplan. Skolan är för elever som är inskrivna i särskolan och alla elever som går på skolan går ett fyraårigt gymnasieprogram.