Chark. Sven Eriksson, ordförande i Hötorgshallens handlarförening, har Österqvists delikatesser. Foto: Eira Desax

Kunderna börjar hitta tillbaka till Hötorgshallen

Från "nattsvart" till... bättre. Handlarna i Hötorgshallen ser ljuset i tunneln efter pandemiåren, men det finns fortfarande mycket att hämta in.

  • Publicerad 12:18, 6 maj 2022

Det är lite mer folkligt än Östermalms saluhall

När Mitt i besökte Hötorgshallen för ett drygt år sedan var det flera av handlarna som funderade på att stänga igen på grund av färre kunder och höga hyror.

Nu ser det ljusare ut, även om några redan hunnit bomma igen.

– Det var nattsvart senast, men situationen har förbättrats. Luncherna är i gång på allvar och det är stimmigt här nere igen. Flera är tillbaka på sina jobb och det har öppnat nya ställen. Det är kul att det finns en tro på hallen, säger Sven Eriksson, ordförande i Hötorgshallens handlarförening.

– Det har varit en lång väg att gå och det är mycket kvar att hämta in. Besökssiffrorna har gått upp kraftigt om man jämför med när det var som sämst. Men vi saknar fortfarande 18-20 procent av vår totalomsättning.

Måste locka nya

Bland de ställen som stängt finns till exempel frukt- och grönsakshandeln och Finska butiken.

– De som stänger tar alltid med sig en del kunder härifrån. Så vi måste också locka nya hit. Men vi ser positivt på framtiden, även om vi inte fått något gehör från staden angående att vi vill ha sänkta hyror. Hyresbilden här är för hög, det beror inte bara på pandemin, säger Sven Eriksson.

Bland de nya finns El Amir Couscousbar med mat och bakverk från Nordafrika, Nybroe smörrebröd och delikatessbutiken Erth som öppnade för en dryg månad sedan.

– Vårt fokus är på hantverksproducerade charkuterier och hållbart kött från engagerade bönder. Rotisseriet är hjärtat i verksamheten, säger Marcus Josberg, grundare av Erth.

"Mer folkligt"

Förutom kött och chark säljer Erth färdiga såser och andra tillbehör. Dessutom finns en liten restaurangdel med 19 platser.

– När möjligheten dök upp att starta något i Hötorgshallen så tänkte jag "wow, ett av Stockholms mest kända matställen". Hit kommer folk som är matintresserade och vill lägga pengar på bra produkter. Det är lite mer folkligt än Östermalms saluhall, säger Marcus Josberg.

Nyöppnat. Fredrik Rickardsson och Marcus Josberg, grundare av nyöppnade Erth. Foto: Eira Desax

Besökssiffror

April

2019: 160 203

2020: 54 497

2021: 75 195

2022: 132 671

Källa: Fastighetskontoret, Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Det går bättre för handlarna i Hötorgshallen, men de saknar fortfarande 18-20 procent av sin totalomsättning, berättar Sven Eriksson, ordförande i Hötorgshallens handlarförening. Foto: Eira Desax